SAD: Bez psovki u medijima

Vašington -- Vrhovni sud SAD potvrdio je mogućnost sudskog progona radio i televizijskih stanica u čijim prenosima uživo bude izgovorena psovka ili nepristojna reč.

Izvor: Beta
Podeli

Odlukom koja je usvojena sa pet glasova prema četiri, najviša sudska instanca SAD je ovlastila Saveznu komisiju za regulisanje komunikacija (FCC) da izmeni propise i zabrani izgovaranje opscenih reči, kao i da uvede visoke kazne za prestupe. Radi se o prvoj presudi koja se odnosi na standarde o nepristojnosti među emiterima u SAD u više od 30 godina.

Vrhovni sud nije danas odlučio da li se tom zabranom krše američki Ustav i Prvi amandman kojim se garantuje sloboda govora i tu odluku je prepustio saveznom apelacionom sudu.

Današnjom odlukom Vrhovni sud je podržao raniju odluku FCC-a da kazni televizijsku stanicu Foks zbog više nepristojnih reči koje su izgovorile pevačica Šer i starleta Nikol Riči tokom direktnog prenosa ceremonije dodele nagrada i ocenio da se ne radi "proizvoljnoj i nasumičnoj" odluci, kako je bilo navedeno u sudu niže instance.

FCC je za vreme administracije Džordža Buša počela da se obračunava sa opscenim sadržajima na televizijskim i radio stanicama, pošto je pevačica Dženet Džekson nakratko otkrila grudi tokom prenosa finalne utakmice američkog fudbala.

Pre toga FCC obično nije nametao zabrane nepristojnosti, osim u slučaju njihovog učestalog ponavljanja.

"Čak i kad se upotrebi kao psovka reč koja počinje sa 'J' ima snagu uvrede, a uvreda proizlazi iz njenog seksualnog značenja", naveo je sudija Antonin Skalja u obrazloženju presude.

strana 1 od 828 idi na stranu