Baro: Ukidanje viza i za Kosovo

Kosovo će biti uključeno u proces vizne liberalizacije, ako ispuni neophodne uslove, rekao je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro.

Izvor: Beta

Sreda, 29.04.2009.

01:20

Default images

"Potrebno je da i na Kosovu kao i u ostalim zemljama budu ispunjeni uslovi koji su postavljeni za sve balkanske zemlje", kazao je Baro na konferenciji za novinare na kraju dvodnevne konferencije na temu "Izgradnja migracionih partnerstava", u organiziciji Češke kao predsedavajuće zemlje Evropske unije.

Baro je potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li će Kosovo u viznoj liberalizaciji imati jednak tretman kao ostale zemlje regiona.

"Odgovor je da, pod uslovom da Kosovo prihvati obavezu da realizuje određena načela koja su neophodna ako želimo da pojednostavimo režim viza", kazao je Baro.

Na praškoj konferenciji o migraciji učestvovale su 54 delegacije iz 47 zemalja. Srbiju je na sastanku predstavljao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Srpski ministar predstavio je juče, drugog dana konferencije, strategiju borbe Srbije protiv nelegalne migracije, strategiju za poboljšanje položaja Roma i nacionalnu strategiju za poboljšanje položaja povratnika.

"U praksi je teško razdvojiti legalne i nelegalne migracione tokove", upozorio je Dačić i istakao posebno potrebu regionalne balkanske saradnje u toj oblasti.

Češka kao domaćin konferencije iskoristila je priliku za bilateralne susrete ministra unutrašnjih poslova Ivana Langera sa zvaničnicima balkanskih zemalja, kako bi izrazila snažnu podršku Češke i EU viznoj liberalizaciji za zemlje regiona.

Upravo realna šansa da do kraja godine za građane Srbije i drugih zemalja regiona budu ukinute vize mogla bi prema ocenama analitičara da ostane jedini opipljivi pomak koji je Češka na čelu EU uopšte napravila u svom ključnom prioritetu - ubrzanju evrointegracije zemalja zapadnog Balkana.

Konferencijom "Izgradnja migracionih partnerstava" Češka u ime EU nastavlja realizaciju Evropskog pakta o migraciji ,a kao simbol završne deklaracije konferencije uzela je most koji stoji na pet stubova.

"To su legalna migracija, borba protiv nelegalne migracije, sporazumi o readmisiji, reintegracija i kao peti stub je migracija i razvoj", kazao je na završnoj konferenciji za novinare Langer.

Češki ministar je kao posebno vredan domet konferencije istakao to što je postignut konsenzus da u borbi protiv negativnih pratećih pojava migracija, kao i u korišćenju pozitivnih treba postupati u tesnom partnerstvu EU i susednih zemalja i zemalja iz kojih doseljenici dolaze.

"Što više budemo zajedno razgovarali, što više budemo imali zajednički pristup, iste principe, tim je veća šansa da migracije iskoristimo, ono pozitivno što nam donosi a sprečimo negativno što migracije nažalost i dalje nose", kazao je Langer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: