Ko plaća izmeštanje Luke Beograd

U slučaju da se Luka Beograd seli sa sadašnje lokacije moralo bi da se definiše ko plaća njeno izmeštanje, piše "Borba".

Izvor: Borba

Sreda, 29.04.2009.

09:58

Default images

Takođe je veoma važno ko bi platio opremanje građevinskog zemljišta na novoj lokaciji, ali i ko bi dobio sredstva od prodaje ili davanja u zakup građevinskog zemljišta na kojem se danas nalazi to lučko preduzeće.

Nebojša Janjić, pomoćnik ministra za prostorno planiranje i životnu sredinu tvrdi da na lokaciji Luke Beograd ne mogu da se grade stambeno-poslovni objekti bez saglasnosti Republike Srbije i da bi zato odluka Skupštine Beograda da se to područje preimenuje iz privredne u komercijalnu zonu bila pravno nevažeća.

"Prema članu 54. Zakona o planiranju i izgradnji ministar nadležan za prostorno planiranje daje saglasnost na generalne planove gradova, kao i na njihove izmene i dopune, što važi i za Grad Beograd", objašnjava za "Borbu" Janjić, koji je u Ministarstvu koje vodi Oliver Dulić zadužen za urbanizam i prostorno planiranje.

Na pitanje šta to znači na primeru Luke Beograd Nebojša Janjić odgovara:

"U ovom konkretnom slučaju postoje planovi višeg reda, a to je Prostorni plan Republike Srbije koji definiše da je Beograd grad sa lukom. Inače, područje luke obuhvaćeno je i Regionalnim planom Beograda koji je Skupština Grada usvojila 2004. godine, isto uz saglasnost tadašnjeg Ministarstva za infrastrukturu. Sve to decidirano određuje mesto luke gde je sada, tako da u sadašnjem trenutku ne postoji zakonski uslov da ministar za prostorno planiranje eventualno da saglasnost za izmeštanje gradske luke na drugu lokaciju“.

Pomoćnik ministra za prostorno planiranje i životnu sredinu kaže i šta je uslov da ministar Oliver Dulić promeni Urbanistički plan na nivou Republike i omogući da se Luka Beograd izmesti sa sadašnje lokacije, za šta otvoreno lobiraju vlasnici tog preduzeća.

Grad Beograd bi morao da pristupi izmenama Regionalnog prostornog plana Beograda, da predvidi novo mesto luke i da predvidi faznost izgradnje.

Janjić objašnjava i ko bi platio troškove selidbe "Luke Beograd", to preduzeće ili građani.

"To nije striktno urbanističko pitanje, ali bi u tom slučaju moralo da se definiše ko bi plaćao izmeštanje luke, ko bi plaćao opremanje građevinskog zemljišta na novoj lokaciji, ali i ko bi prihodavao sredstva od prodaje, odnosno davanja u zakup građevinskog zemljišta na kojem se danas nalazi 'Luka Beograd'", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: