Grip stigao i u Hrvatsku?

U Hrvatskoj je uočen prvi mogući slučaj novog gripa pošto su simptomi nalik tom virusu ustanovljeni kod 22-godišnje Osječanke, koja se juče vratila iz SAD.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

17:39

Default images

Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je na konferenciji za novinare u Gospiću da je devojka zadržana u izolaciji i da uzima lek "tamiflu", a da će se sutra, kad budu završeni rezultati testiranja, znati da li je zaražena virusom. Simptomi kod devojke su povišena temperatura od 38,3 stepeni, malaksalost i glavobolja.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svinjskog gripa u Hrvatskoj nema.

Nadležne vlasti saopštavaju da je Hrvatska spremna za eventualnu epidemiju i da raspolaže s više od pola miliona doza antivirusnih lekova "relenza" i "tamiflu".

U Hrvatskoj se naveliko kupuju vitamin C i maske za lice.

Hrvatski zavod za javno zdravlje preporučio je da se izbegavaju veliki skupovi u zatvorenom prostoru i da se drži odstojanje među sagovornicima, izbegava rukovanje, a da se ruke često peru.

Navodi se i da se ne mora javiti svako ko je bio u SAD ili Meksiku već samo oni koji imaju simptome na osnovu kojih bi se posumnjalo na svinjski grip.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: