Osuđen doktor Eugen Slavik

Lekar Eugen Slavik osuđen je pred Okružnim sudom u Beogradu na tri godine i četiri meseca zatvora zbog primanja mita za operaciju tumora devetogodišnjem dečaku.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

16:06

Default images

Slaviku (63) je sudija Aleksandar Trešnjev izrekao i meru bezbednosti - zabranu obavljanja lekarskog poziva u trajanju od šest godina, od pravosnažnosti presude, a po odsluženju zatvorske kazne.

"Sud je kao olakšavajuće okolnosti cenio to što ste ceo život bili lekar i što se otac dvoje dece, a kao otežavajuće to što ste tražili novac za lečenje deteta", rekao je sudija okrivljenom.

Slavik je proglašen krivim za krivično delo primanja mita, za koje je zaprećena zatvorska kazna od dve do osam godina zatvora. Stranke mogu da ulože žalbe Vrhovnom sudu Srbije na prvostepenu presudu Okružnog suda u Beogradu.

Neurohirurg je optužen da je u više navrata od 8. decembra 2008. godine do 8. januara na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije tražio od dečakovog oca, oštećenog Žarka Miloševića da "nešto časti", a zatim i 300 evra, pa 200 evra i da je uzeo 300 evra za operaciju tumora na kičmenoj moždini.

Trešnjev je naveo da je sud kao neuverljivu odbacio tezu odbrane da je optuženi Slavik hteo da smiri dečakovog oca prihvatanjem 300 evra koje mu je oštećeni nudio.

Slavik je ranije u svojoj odbrani naveo da je zaključio da je Milošević blago mentalno retardiran i da na stresne situacije reaguje depresivno pretnjama o samoubistvu ili agresivno, pa je odlučio da prihvati novac kako bi smirio dečakovog oca.

"U istrazi i pred policijom niste pominjali novac, a tada niste znali da postoje snimci vašeg razgovora sa oštećenim. Tek kada ste saznali da postoje snimci, izmenili ste odbranu i ona je zato neuverljiva", rekao je Trešnjev okrivljenom Slaviku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: