Doris Pak: Stanje u BiH nikad gore

Situacija u BiH od Dejtonskog sporazuma nikada nije bila gora, izjavila je Doris Pak, članica Evropskog parlamenta i šefica Delegacije EP za jugoistočnu Evropu.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2009.

13:55

Default images

Doris Pak, koja boravi u dvodnevnoj poseti BiH, pokrenula je Rezoluciju koju je prošle sedmice usvojio Parlament Evropske unije, a kojom se poziva na jačanje države BiH i brže reforme.

"Teže je nego što sam mislila. Pratim BiH već dugo i sada je gore nego ranije. Ne vidim želju da se ide napred", izjavila je Pakova.

Ona je istakla da BiH mora da ide napred, ali da ona nikada nije bila "ovako frustrirana" i "tužna".

Pakova je dodala da OHR ne može da radi posao domaćih političara i da BiH ne može kao protektorat da uđe u EU.

"Republika Srpska blokira usvajanje zakona koji su uslov za bezvizni režim. Radi se o nekoliko zakona koji nisu usvojeni u Parlamentu BiH. Među njima su oni koji se tiču upravljanja granicom, implementacije strategije za borbu protiv korupcije i drugi. To su samo neki primeri gde zbog RS nema napretka", rekla je ona.

Doris Pak je dodala da RS blokira ispunjavanje "mape puta" za vize i rekla da je, ako premijer RS govori o vraćanju nadležnosti s države BiH na entitete, to korak nazad, a ne napred.

"Jedino BiH kao država koja funkcioniše može da uđe u EU", kazala je Doris Pak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: