Saslušan Sreten Jocić

Policija saslušala Sretena Jocića o slučaju ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića. Jocić sutra pred istražnim sudijom Specijalnog suda, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2009.

00:22

Default images

Sreten Jocić saslušan je u Policijskoj upravi Beograd u prisustvu svog advokata i tužioca Specijalnog suda. Jocićev pravni zastupnik Zdenko Tomanović kaže za B92 da je njegov klijent negirao sve navode o umešanosti u ubistvo Ive Pukanića, ističući da je uvučen u političke igre u Hrvatskoj.

Kako saznaje B92, po isteku policijskog zadržavanja od 48 sati, koji ističe sutra uveče, Jocić će biti privden istražnom sudiji Specijalnog suda za organizovani kriminal. Prethodno je odbijena žalba Sretena Jocića na rešenje o policijskom zadržavanju.

Iz Hrvatske nije stigao zahtev za hapšenje, već dokumentacija u vezi sa Sretenom Jocićem, koji je u pritvoru zbog sumnje da je umešan u ubistvo Ive Pukanića.

Kako B92 saznaje, ta dokumentacija je sadržala ključne informacije na osnovu kojih su srpski istražitelji zaključili da ima mogućnosti za sprovođenje postupka protiv Jocića.

Prema saznanjima B92, državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić i i direktor hrvatske policije Vladimir Faber boravili su u Beogradu početkom prošle nedelje. Oni su tada istražnim organima Srbije predali informacije o umešanosti Sretena Jocića u ubistvo Ive Pukanića.

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, od sinoć je u policijskom pritvoru od 48 sati, zbog sumnje da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Nema izručenja Jocića Hrvatskoj

U ministarstvu pravde objašanjvaju da Sreten Jocić neće moći da bude izručen Hrvatskoj, uprkos želji tamošnjih vlasti.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen kaže da očekuje da će sud odlučiti da suđenje bude u Beogradu, jer Srbija nema potpisan bilateralni sporazum sa Hrvatskom koji bi dozvolio izručivanje naših državljana.

"Vi znate da je promenom ustava i zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima dozvoljeno izručenje naših državljana, ali samo pod uslovom da postoji takva vrsta sporazuma", kaže on.

"U ovom konkretnom slučaju ne postoji i siguran sam da će se Jociću suditi u Beogradu“, navodi Homen.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je da za sada ta zemlja neće tražiti izručenje Jocića.

"Naš Ustav trenutno ne dopušta da mi izručujemo svoje državljane, prema tome – ne možemo tražiti ni izručenje tuđih državljana u Republiku Hrvatsku za djela koja su počinjena na našem teritoriju", rekao je Šimonivć za Radio Slobodna Evropa.

On je, međutim, dodao da su u toku razgovori o tome i sa Srbijom i sa Crnom Gorom i sa Bosnom i Hercegovinom da se to odmah, nakon odgovarajućih promena hrvatskog Ustava, promeni.
Slobodan Homen (B92)
Jociću je određen pritvor od 48 sati, a nakon toga bi njegov slučaj trebalo da bude prosleđen specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prema zakonu, Jocić može da ostane u pritvoru najviše šest meseci.

Nakon toga, ukoliko se podigne krivična prijava, pritvor može biti produžen sve do okončanja postupka.

Profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić kaže da je praksa da uvek kada postoji opasnost od bekstva sud ocenjuje da li se ta opasnost može eliminsitati isključivo pritvorom ili na drugi način.

"Ako je ta opasnost visokog stepena i ako se oceni da nema načina da se jemstvom substituiše ta vrsta opasnosti, onda se ide na određivanje pritvora. Opet kažem to je slobodna ocena suda“, objašnjava Škulić.

Advokat: Nezakonito zadržavanje

Jocić prvobitno nije pristao da odgovara na pitanja, pošto mu rešenje o pritvoru, kako tvrde njegovi advokati, nije uručeno u zakonskom roku, pa čekaju odgovor na žalbu.

Njegov branilac Zdenko Tomanović rekao je da Jocić nije želeo da odgovara na pitanja policije sve dok se ne odluči o njegovoj žalbi na rešenje o zadržavanju, koje odbrana smatra nezakonitim.

Prema tvrdnjama Jocićevog advokata, rešenje o zadržavanju osumnjičenog, prema zakonu, mora da bude uručeno u roku od dva sata od kada je lišen slobode. Zdenko Tomanović navodi da će Jocić sačekati da se odluči o žalbi, a potom dati iskaz policiji, što bi trebalo da se dogodi u toku dana.
Zdenko Tomanoviæ (FoNet, arhiva)
Tomanović objašnjava da je Jocić lišen slobode juče u 14.30, a da mu je odluka o zadržavanju uručena tek u devet sati uveče. On dodaje da po zakonima u Srbiji Jocić ne može biti izručen Hrvatskoj.

"Po našim zakonima, iako je Ustav izbacio tu zabranu, on ne može biti izručen Hrvatskoj. Međutim, ukoliko to ima veze sa događajima u Hrvatskoj, ja pretpostavljam da će onda naše Tužilaštvo na glasinu o tome da je neki naš državljanin izvršio krivično delo u inostranstvu, verovatno pokrenuti takav postupak, jer ni po zamolnici ni po zahtevu bilo koje države nije moguće pritvaranje", kaže Tomanović.

Jocić u pritvoru može da ostane najviše šest meseci, bez podizanja optužnice. On je uhapšen zbog informacija da bi u međuvremenu mogao da pobegne iz zemlje.

Vasić: Uticaj hapšenja na mafiju

Sreten Jocić važi je za jednog od najvećih šefova mafije u Srbiji.

Zbog ubistva je služio zatvorske kazne u Holandiji i Bugarskoj, a bio je i predmet više policijskih istraga u Srbiji, u kojoj se protiv njega vodi postupak zbog sumnje da je podstrekivao na ubistvo.
Miloš Vasiæ (FoNet, arhiva)
Novinar nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić kaže da se od izručenja u Srbiju 2006. godine Jocić ponašao veoma komotno i da ne veruje da će njegovo uklanjanje sa beogradskih ulica imati uticaja na organizaciju srpske mafije.

"Vi izbacite jednog, odrežete ga s vrha i pojavi se novi kandidat i to je večiti proces i tako će uvek biti, sve dok se ne dovede u neke razumno prihvatljive okvire“, navodi Vasić.

On kaže da su "prihvatljivi okviri oni u kojima niko ne može da se voza okolo u audiju osam i živi u kućerini, a da nije u stanju poreskim organima da objasni kako je to zaradio“.

Sretena Jocića su u vezu sa ubistvom Pukanića doveli hrvatski mediji, a na osnovu iskaza svedoka saradnika.

Taj svedok rekao je da je ubistvo Pukanića naručio i organizovao Jocić, koji je za to angažovao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića.

Policajac koji se ubio nije vodio uviđaj

Hrvatski mediji javili su večeras da je policajac T.F, koji je vodio uviđaj posle ubistava Ivane Hodak, Ive Pukanića i Nike Franjića, izvršio danas samoubistvo na autoputu Zagreb-Krapina, što je policja ubrzo demantovala, prenosi portal Index.hr.

"Ističemo kako policijski službenik koji je u utorak 28. aprila u jutarnjim satima počinio samoubistvo pucnjem iz vatrenog oružja, nije rukovodio uviđajima vezanim za ubistva Ivane Hodak, Ive Pukanića i Nike Franjića već je bio samo jedan od policijskih službenika koji je učestvovao u obavljanju uviđaja", navodi se u saopštenju portparola hrvatske policije Krunoslava Boroveca.

T.F. star 35 godina ubio se hicem iz službenog pištolja na autoputu Zagreb - Krapina, pošto je završio noćnu smenu kao pomoćnik šefa Operativno-komunikacionog centra (OKC) u zagrebačkoj Policijskoj upravi.

Posle posla automobilom se uputio kući, ali je, prema neslužbenim informacijama, u vožnji seo na suvozačevo mesto i ispalio sebi metak u glavu. Automobil nije znatnije oštećen, jer se, pošto je sleteo s puta, ponovno vratio na njega i zaustavio se.

Policija ne može još ništa da saopšti osim da se radi o samoubistvu, izjavila je portparolka zagrebačke Policijske uprave Aleksandra Ljuba.
Motiv samoubistva još nije poznat, a mediji izveštavaju da je imao kredite i bio u velikim dugovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: