Jocić odveden u policiju

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, zbog osnovane sumnje da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2009.

15:49

Default images

Policija je nešto pre 21 čas završila pretres kuće u Tolstojevoj ulici i odvela uhapšenog. Saslušanje Jocića je u toku je u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici 29. novembra. Advokat Zdenko Tomanović potvrdio je da je završen pretres kuće u kojoj je živeo Jocić i naveo da njegovom klijentu nije uručeno rešenje o zadržavanju.

Informaciju o hapšenju Jocića potvrdio je u Pragu i ministar policije Ivica Dačić, koji je dodao da je u pitanju koordinirana akcija Ministrastva unutrašnjih poslova i specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Sreten Jocić je uhapšen u kući Slobodana Miloševića, koju je iznajmljivao. Pretres kuće je trajao više od pet časova, a sve vreme u Tolstojevoj ulici je bilo nekoliko policijskih džipova.

Jocićev advokat Zdenko Tomoanović rekao je da je nešto pre 15 časova policija njegovom klijnetu uručila poziv za saslušanje, nakon čega je počeo pretres kuće.

"Ako ima veze s Hrvatskom, pretpostavljam da će tužilaštvo, na glasinu o eventualnom učesću u događajima u Hrvatskoj pokrenuti svoju istragu, jer ne može biti izručen”, kaže Tomanović.

Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, u vezu sa ubistvom Pukanića, doveli su prošle nedelje hrvatski mediji. Jutarnji list i Nacional objavili su da je jedan svedok saradnik rekao policiji da je ubistvo Pukanića naručio i organizovao Joca Amsterdam, koji je za to angažovao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića.

Oni su naveli da je u celu priču bio upleten i Milenko Kuzmanović, koji je nakon jednomesečnog pritvora pušten zbog nedostatka dokaza.

Iako su hrvatski mediji najavljivali da će Hrvatska raspisati međunarodnu poternicu za Jocićem i zatražiti od Srbije njegovo izručenje, to neće biti moguće, jer domaće zakonodavstvo ne dozvoljava izručenje državljana Srbije drugoj zemlji.

Direktor srpske policije Milorad Veljović nedavno je rekao da srpska i hrvatska policija rade zajedno na rasvetljavanju ubistva Ive Pukanića

“Igrom slučaja imamo izuzetno dobru saradnu s policijom Hrvatske i dobrim delom policija Srbije je, na neki način, pomogla u rasvetljavanju ovog slučaja. Lično mislim da slučaj nije rasvetljen do kraja, a da ćemo mi kao policija Srbije sigurno pomoći koelgama iz Hrvatske do kraja, da se taj slučaj rasvetli. Mislim da on ima jedan širi aspekt, od onoga za koji se trentuno misli, ali zbog nekih činejnica koje mogu remetiti istragu, u ovom trenutnku ne bih mogao da dam konkretnije podatke”, rekao je Veljović.

Pukanić je ubijen 23. oktobra prošle godine, u detonaciji bombe postavljene pored njegovog parkiranog automobila. Za postavljanje bombe osumnjičen je Željko Milovanović iz Doboja, koji se nalazi u bekstvu, a koji je bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije.

Milovanović je višestruki begunac iz zatvora, koji se tereti i za više krivičnih dela u Srbiji.

Švarm: Jocićeve veze s uhapšenima u Hrvatskoj

Urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm podseća da hrvatski mediji prenose da tamošnja policija ima zaštićenog svedoka koji je direktno optužio Jocu Amsterdama da je pripremio atentat na Pukanića.

"To može biti jedna veza, a s druge strane, podsetio bi da se u hrvatskom pritvoru još nalazi jedan od bliskih saradnika Joce Amsterdama, čovek s kojim je on bio u bliskim vezama", kaže Švarm.

"Dakle, ako postoji neka veza, tu je treba tražiti, kod ovog zaštićenog svedoka i kod Slobodana Đurovića, koji je uhapšen neposredno posle ubistva Pukanića“, navodi on.

Ko je Sreten Jocić

Više decenija unazad Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam u medijima je označavan kao jedan od vodećih narko-bosova u Evropi.

U Bugarskoj je bio poznat kao kralj kokaina, a njegovo ime vezivalo se za mnoge kriminalne poslove, likvidacije, zastrašivanja i ucene.

Jocić je zbog ubistva služio zatvorske kazne u Holandiji i Bugarskoj, a Srbiji je izručen 2006. godine.

Protiv njega je 1996. pokrenuta istraga zbog sumnje da je u julu 95. podstrekavao Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Gorana Marjanovića - poznatog kao “Goksi bombaš”.

Međunarodna poternica raspisana je u junu 2001. i na osnovu nje je uhapšen u Bugarskoj, u centru Sofije.

On, međutim, tada nije izručen SCG već Holandiji, gde je odslužio zatvorske kazne zbog ubistava.

Bugarski mediji su tada ubistva generalnog sekretara bugarskog MUP-a Bojka Borisova i holandskog tužioca Kusa Ploja povezivali sa Jocićem, tvrdeći da je on ta ubistva naručio iz zatvora.

Kada je Holandija Jocića izručila Srbiji pre dve godine, Jocić je dva meseca kasnije izašao iz pritvora uz jemstvo od 300 000 evra i brani se sa slobode.

Zbog navodnog epileptičkog napada, Jocić se već jednom nije pojavio na suđenju. Osim negiranja krivice za ubistva za koja se tereti, Jocić je na suđenju rekao i da ranije nije osuđivan.

Prema sopstvenim tvrdnjama, poseduje diplome čak dva koledza. Jedan za drago kamenje u Belgiji, a drugi za obojeno u Bangkoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: