Milosavljević: Nema mesta panici

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je zdravstveni sistem Srbije spreman ukoliko dođe do pojave svinjskog gripa, ali da nema razloga za paniku.

Izvor: B92, Blic

Ponedeljak, 27.04.2009.

01:06

Default images

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi u fazi 3 na skali od 1 do 6. "Srbija nije manje spremna nego bilo koja druga zemlja u svetu, odnosno niko ne može reći da je potpuno spreman za postupanje u ovoj situaciji", rekao je ministar zdravlja.

On je naveo da su sve zdravstvene ustanove spremne za vanredne situacije i da u ovom momemtu imaju dovoljne zalihe antivirusnih lekova.

Milosavljević je podsetio da je u Srbiji usvojen Nacionalni plan za postupanje u takvim slučajevima, da su usvojene standardne operativne procedure šta ko radi u svakoj fazi, kao i da su sprovedena i vežbanja ne samo u zdravstvenim institucijama, već i u obrazovnom sistemu, sistemu unutrašnjih poslova i lokalnih samouprava. Ministar je kazao da će u Srbiji biti urađeno sve što se tiče nadzora, koji podrazumeva pojačan oprez na graničnim prelazima, pojačanu mobilnost i spremnost zdravstvenih i veterinarskih ustanova, lokalnih samouprava i svih drugih aktera. Ministar zdravlja je istakao da svi građani koji putuju na daleke destinacije treba da obrate pažnju da li imaju tegobe sa disanjem i ukoliko ih imaju i ako dobiju temperaturu morali bi odmah da se jave lekaru.

On je svim građanima koji se nalaze u zemljama u kojima se pojavio virus svinjskog gripa savetovao da slušaju savete tamošnjih zdravstvenih vlasti, kao i da se po povratku podvrgnu proveri zdravstvenog stanja i da pojačano vode računa o ličnoj higijeni, naročito pre obroka.

Govoreći o zaštitnim merama i postupanju na graničnim prelazima, Milosavljević je kazao da se oni vrše u skladu sa međunarodnim postignutim dogovorom koji važi za fazu 3 koja podrazumeva pojačan oprez, razgovor na granici i pripreme u okviru plana za postupanje u slučaju pandemije.

Meso u Srbiji bezbedno

Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, rekao je za B92 da je meso u Srbiji potpuno bezbedno.



“Sa zdravstvenog aspekta, meso je potpuno bezbedno. Mere koje se sprovode pojačane su, imamo dovoljno sredstava, instituta i laboratorija da bismo znali da obavestimo javnost o zdravstvenom stanju svinja u Srbiji”, rekao je on, gostujući u vestima TV B92.

Radna grupa zbog svinjskog gripa

Ministarstvo zdravlja oformilo je posebnu radnu grupu da prati aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji, povodom pojave svinjskog gripa u Americi.

Posebna radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije za sprovođenje plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa preporučuje svim građanima Srbije, koji se nalaze na privremenom boravku u Meksiku i SAD, da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti u Meksiku i SAD, istaknuto je na sajtu Ministarstva zdravlja. Član radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju gripa Branislav Tijodorović izjavio je za "Blic" da će svi putnici koji dolaze iz inostranstva, a pogotovu iz Amerike i Meksika, morati da prođu pregled i informativni razgovor sa sanitarnim inspektorima.

On je rekao da su Institut za infektivne i tropske bolesti u Beogradu i infektivne klinike u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu zaduženi da primaju sve pacijente za koje se posumnja da su oboleli od virusa.

“Desilo se ono čega su se plašili svi epidemiolozi sveta, a to je da je sada svinja izvor virusa. Posle mutacije virusa, infekcija se sada može prenositi sa čoveka na čoveka. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je četvrtu fazu prenošenja gripa”, objašnjava Tijodorović.

Predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za grip Predrag Kon izjavio je da je ta grupa u neprekidnom zasedanju i da će do kraja nedelje dati svoju procenu o epidemiološkoj situaciji povodom pojave virusa svinjskog gripa.

Kon kaže da Srbija nije direktno ugrožena kao i da je dobro što virus reaguje na neke već postojeće lekove.

Građanima koji su boravili u Meksiku i SAD, po povratku u Srbiju, preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave respiratornih tegoba s povišenom temperaturom jave lekaru i posebno naglase da su boravili u području u kome je bilo svinjskog gripa.

Pajkić: Preduzete mere dovoljne

Mere koje je Ministarstvo poljoprivrede preduzelo kako bi bio izbegnut bilo kakav rizik od pojave svinjskog gripa su sasvim dovoljne u ovom trenutku i Srbija je za sada bezbedna od pojave te bolesti, izjavio je direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić.

U Srbiji nije bilo uvoza mesa iz Latinske Amerike, Meksika i SAD već duži vremenski period, pa sa te strane možemo biti mirni, ukazao je on, isatakavši da "smo za sada bezbedni".

Zabrana uvoza svinjskog mesa i živih svinja u Srbiju je najkonkretnija mera koju je Ministarstvo poljoprivrede donelo u okviru svojih nadležnosti, a pored te mere, pojačan je i veterinarsko-sanitarni nadzor u objektima za proizvodnju, preradu i promet mesa, kako bi bilo utvrđeno njegovo poreklo, rekao je Pajkić.

On je istakao da su preduzete one mere "koje se u ovakvim situacijama preduzimaju i one su sasvim dovoljne u ovom trenutku".

Pajkić je apelovao na sve one koji se bave proizvodnjom svinja, preradom i prometom svinjskog mesa da ne kupuju meso i žive svinje "bilo gde".

"Oni koji se bave preradom i prometom svinjskog mesa moraju znati da se u promet mogu puštati samo svinje koje imaju odgovarajuću veterinarsku dokumentaciju na osnovu koje se može utvrditi njihovo zdravstveno stanje", ukazao je Pajkić, dodajući da i oni moraju da vode računa i zaštite sami sebe, pored toga što je država već preduzela i što čini.

Aerodromi u Srbiji još ne pooštravaju kontrolu

Kako je za B92 rečeno na beogradskom aerodromu, režim kontrole putnika koji stižu iz rizičnih zemalja još nije pooštren.

Procedura prolaska carine je uobičajena, pa su putnici koji su danas doputovali na aerodrom "Nikola Tesla" prošli bez rigoroznije kontrole. Doktor Miroslav Pavlović iz Granične sanitarne inspekcije kaže da ništa osim standardne procedure još nije uvedeno i da će inspekcija o daljim koracima odlučiti kada dobije više informacija iz Ministarstva zdravlja. "U ovom momentu, dok se ne saznaju novi podaci vezani za svinjski grip, i dok radna grupa koja radi na virusu ne da nove uslove rada, mi radimo kao i do sada”, kaže dr Miroslav Pavlović iz Granične sanitarne inspekcije.

Pavlović je opisao i kako izgledaju pojačane mere bezbednosti.

“Kontroliše se saobraćaj tako što se putnicima na gejtu pregledaju pasoši i vidi da li dolaze iz zemalja gde ima bolesti. Radi se kratka anketa i da im se papir sa uputstvom kome da se jave u slučaju teškoća", kaže Pavlović.

I putnici koji su doputovali u Srbiju iz različitih država kažu da u većini slučajeva nisu primetili neke posebne mere čak ni na drugim svetskim aerodromima.

B92: Odakle ste došli?

"Iz Sidneja."

B92: Da li ste prošli zdravstvenu kontrolu?

"Nismo. Samo su u Parizu kontrolisali ljude koji dolaze iz Meksika. Ništa, samo uobičajena provera".

Ukoliko se desi da se neko po sletanju na aerodrom požali na simptome, on se odmah upućuje na Infektivnu kliniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: