Zabranjen uvoz svinjskog mesa

Beograd -- Ministarstvo poljoprivrede je zabranilo uvoz svinjskog mesa i živih svinja iz bilo koje zemlje zbog pojave svinjskog gripa.

Izvor: B92
Podeli

U Meksiku je za nekoliko dana od tog gripa umrlo 68-oro ljudi. Svetska zdravstvena organizacija preduzima prve korake u sprečavanju epidemije svetskih razmera.Direktor Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede Zoran Mićović kaže za B92 da je odluka o zabrani uvoza doneta u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i upozorava da je novi oblik gripa opasniji od ptičjeg gripa.

"Nažalost moram reći da je ova vrsta virulentnija od ptičeg gripa jer se obuhvata i humani i ptičji i svinjski grip. Stvoren je jedan mutant koji je vrlo patogen i opasan po ljudsko zdravlje“, objašnjava Mićović.

Srbija, prema njegovim rečima, ne uvozi meso iz Amerike niti iz područja koje je u ovom trenutku ugroženo.

"Mi smo do sada davali saglasnost za uvoz mesa iz Evropske unije, ali iz Amerike nismo uvozili meso i zato ta opasnost ne preti u ovom trenutku", kaže Mićović.

"Uprava za veterinu je preduzela sve mere da se izbegne svaki rizik od pojave svinjskog gripa i zabranili smo uvoz svinjskog mesa“, navodi on.

Podsetimo, poslednja velika epidemija koja je ugrozila zdravlje građana u svetu je ptičji grip H5N1, koji se u Srbiji pojavio samo u nekoliko slučajeva bez ozbiljnih posledica po stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 828 idi na stranu