Izvesna podrška rebalansu budžeta

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije završili su objedinjenu načelnu raspravu o rebalansu budžeta i pratećim zakonima. Vojvođanske stranke ipak će glasati za rebalans.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Poslanici će sa radom nastaviti u ponedeljak, 27. aprila, kada bi trebalo da razmatraju sporazum Srbije i Rusije o uslovima putovanja državljana dve zemlje. Nakon što završe raspravu o tom sporazumu, poslanici bi trebalo da započnu raspravu u pojedinostima o rebalansu budžeta i pratećim zakonima.

Rečima da smo svedoci najdramatičnijeg kraha svetskog finansijskog poretka ministarka finansija Diana Dragutinović predstavila je izmene u budžetu za 2009. Navodeći da je uticaj krize jači nego što se očekivalo kada je pisan budžet, ona je pozvala poslanike na jedinstvo.

"Prirodno je da ima različitih mišljenja, ali nadam se da postoji važan zajednički interes da sa što manje posledica izađemo iz ove krize. U našoj dugoj istoriji, pokazali smo da je to moguće", rekla je Dragutinovićeva.

U Vladi kažu da je rebalans budžeta neophodan zbog predviđenog pada bruto domaćeg proizvoda od dva odsto.

Očekuje se pad uvoza od 21,8 odsto, a izvoza 15 odsto.

Rebalans bi, kako kaže ministarka, trebalo da bude jedan od instrumenata za ublažavanje posledica recesije.

"Sprovođenje donetog programa imaće veliki značaj za održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije u uslovima globalne krize. Tome će značajno doprineti aranžman sa MMF-om kojim će se ojačati devizne rezerve Srbije i osigurati finansijska stabilnost uz smanjenje finansijskih rizika", kazala je ministarka.

Radikali, naprednjaci i DSS najavili su da neće podržati izmene budžeta, dok je LDP saopštio da podržava aranžman sa MMF-om, ali ne i rebalans budžeta.

"Iz krize ćemo izaći onog trena kada postanemo brži od događaja i kada, umesto posledica, počnemo da se bavimo uzrocima nasih problema. A uzroci nisu u referentnoj kamatnoj stopi, nego u pogrešnoj politici koja ovu zemlju nemilosrdno uništavala 20 godina”, smatra Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

“Verovatno bi ova rasprava bila mnogo prijatnija kada bismo bili podjednako zaboravni kao što ste vi, kada bismo zaboravili šta ste nam govorili oktobru, u decembru, kada bismo zaboravili šta smo mi govorili u to vreme - verovatno bi danas sve izgledalo drugačije. Na kraju, ni svetska ekonomska kriza nije došla dok nije stigla misija MMF-a. Tek kada su nam rekli da je deficit 190 milijardi, priznali smo da je to tako", rekao je Radojko Obradović iz DSS-a

Nakon što je premijer Mirko Cvetković, na današnjem sastanku sa predstavnicma vovjošanskih stranaka, poručio da će u generalnim okvirima budžet Pokrajine biti povećan za oko 6,5 milijardi, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavile su podršku rebalansu budžeta.

“To nije pokrajinski budžet sa kojim možemo biti bezrezervno zadovoljni, ali ni vremena nisu takva da možemo tražiti bezrezervna rešenja“, rekao je lider LSV-a Balint Pastor nakon razgovora sa premijerom Cvetkovićem.

LSV se oglasio saopštenjem u kojem navodi da je ta stranka zadovoljna što budžet Vojvodine neće biti manji od predviđenog Ustavom Srbije i najavljuje da će glasati za rebalans budežeta Srbije.

"Raduje nas činjenica što smo uspeli da se izborimo za prava Vojvodine i što će u pokrajinsku kasu doći 6,5 milijardi dinara više. Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine će glasati za rebalans budžeta Srbije", kaže se u saopštenju.

Promenom stava ovih stranaka, izglasavanje rebalansa budžeta u Skupštini Srbije gotovo je izvesno.

Kašnjenje zbog brojanja

Poslanici republičkog parlamenta na početku današnje sednice, na čijem dnevnom redu su rebalans budžeta za ovu godinu i prateći zakoni, govorili su o povredi Poslovnika, a bilo je i problema sa utvrđivanjem kvoruma.

Posle izjašnjavanja o dnevnom redu i objedinjenoj raspravi o tačkama dnevnog reda, poslanici opozicije tražili su da se utvrdi kvorum prebrojavanjem, a ne elektronski.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, zbog meteža do koga je došlo u sali i negodovanja poslanika opozicije, odredila je pauzu od pet minuta, a posle ponovnog prebrojavanja, utvrđeno je da je u sali 126 poslanika.

Metež je nastao kada je skupštinski službenik počeo da prebrojava poslanike zbog utvrđivanja kvoruma, a šef Poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić i poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević su mu prišli i rekli da poslanike ovih stranaka ne broji.

Poslanik G17 plus Vlajko Senić je odreagovao i stao između njih, a kasnije je za skupštinskom govornicom objasnio da se ponašao onako kako bi svaki čovek reagovao kada vidi da dva jača napadaju slabijeg, navodeći da se tu "preventivno pojavio".

"Promena Poslovnika daje rezultate"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će parlament u narednom periodu usvojiti sve neophodne zakone.

Slavica Đukić-Dejanović je novinarima u Domu Narodne skupštine rekla da je parlament u ovom sazivu usvojio oko 70 zakona i akata.

"Skupština zaista radi intenzivno, a promena Poslovnika daje rezultate", ocenila je ona.

Govoreći o incidentu koji se dogodio na sednici pri utvrđivanju kvoruma, Đukić-Dejanovićeva je navela da su poslanici opozicije imali potrebu da raspravu o rebalansu budžeta počnu sa negodovanjem, jer se sa predlogom rebalansa ne slažu.

Ona je rekla da na današnjoj sednici nije bilo fizičkog incidenta, mada je izgledalo da će ga biti, kao i da zbog dešavanja u sali nije izrekla nijednu opomenu, već samo upozorenje.

Bajec: Rebalans daje šansu privredi

Rebalans budžeta, o kome raspravljaju poslanici Skupštine Srbije, bio je tema emisije "Replika" B92.

Dok vlast brani ekonomski plan Vlade i rebalans budžeta, za koji kažu da će pomoći Srbiji da prevaziđe aktuelnu ekonomsku krizu, opozicija kritikuje najavljene mere, tvrdeći da su neadekvatne.

Član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Jurij Bajec rekao je da je moguće da do kraja godine bude urađen još jedan rebalans bužeta, jer se ekonomska situacija u svetu brzo menja i MMF svake dve do tri nedelje objavljuje nove prognoze

Bajec je naveo da će ovaj rebalans budžeta omogućiti funkcionisanje države i dati šansu privredi dok traje kriza.

“Kada padne proizvodnja, tražnja i uvoz i kad se zamrzavaju primanja, tad i država koja uzima poreze i doprinose mora da računa sa smanjenim prihodima i otvara se razlika između javnih prihoda i rashoda koja je velika. Jednim delom može da se pokrije razlikom koju ćemo finanasirati iz inostranstva, zaduživanjem, a drugim delom od sopstvenih 100 milijardi“, navodi on.

Bivši ministar privrede i poslanik Demokratske stranke Aleksandar Vlahović smatra da je 165 milijardi dinara za stimulisanje privrede pravo rešenje za odbranu od recesije.

"Neću da pominjem paket od 40 milijardi, gde se uključilo 8 ili 9 poslovnih banaka, start-up krediti, to su sve mere koje su realizovane", dodaje on.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović navodi da je glavnim privrednim granama smanjen priliv u budžet.

"Ministarstvu infrastrukture priliv je smanjen za tri milijarde, poljoprivredi za četiri i po milijarde, NIP-u za devet milijardi, pa ne stimuliše se privreda na taj način”, zaključio je Popović.

Info

Hapšenja zbog napada na policajca

Novi Pazar, Kragujevac -- Istražni sudija novopazarskog Okružnog suda Ćamil Hubić kaže da je privedeno nekoliko osoba u istrazi nakon ranjavanja policajca Momčila Biorca u Novom Pazaru.

Hronika četvrtak 30.04. 22:37 Komentara: 6
strana 1 od 829 idi na stranu