Sezona alergija

Oko 30 odsto dece i 20 odsto odraslih ima problema sa alergijama. Alergolozi savetuju da alergične osobe ne izlaze napolje u ranim prepodnevnim satima.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

01:27

Default images

U Srbiji sezona respitratornih alergija počinje od sredine februara, a traje do kraja oktobra. Kijanje u serijama, zapušen nos, glavobolja, umor, kašalj, otežano disanje prvi su simptomi da je alergija stigla.

Čim se pojave prvi simptomi obavezno se treba javiti lekaru, kako bi prepisao adekvatnu terapiju. Ukoliko se ne povede računa alergije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pre svega sa disajnim organima, a česta je i pojava astme.

„Alergije se mogu razviti bez obzira na starost čoveka. Kada osetite da vas peku oči da vam curi nos to je sigurni alergija. Smatra se da od alergija najviše pate osobe koje sada imaju oko 50 godina, ali ne zna se tačan uzrok“, kaže dr Dragoljub Popović, specijalista pulmologije u Domu zdravlja "Dr Ristić".

Lekari ističu da ukoliko imate neki vid alergije ne bi trebalo da izlazite napolje rano ujutru, jer je tada koncentracija polena najveća.

U Javnom komunalnom preduzeću "Zelenilo Beograd" kažu da alergije najviše izazivaju korovske biljke i ženske topole, koje sada uklanjanju i zamenjuju ih muškim klonoimae.

„Po nekim istraživanjima najugroženija područja su Zemun i Novi Beograd. Mi postepeno sređujemo te topole, ali nemoguće je sve to odjednom uraditi. Što se tiče korova i njega uništavamo, na prostoru koji je u našoj nadležnosti korova nema", kaže Dragana Tucović-Baranac, PR JKP "Zelenilo Beograd".

U "Zelenilu Beograd" najavljuju da će uništavanje ambrozije početi sredinom jula. Ističu i da su građani u obavezi da svoje placeve srede i da će kada bude uvedena komunalna policija vlasnici zapuštenih placeva biti kažnjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: