Presude za zločin u Suvoj Reci

Četvorica bivših policajaca osuđeni na ukupno 68 godina zatvora za ratni zločin nad 50 albanskih civila u Suvoj Reci. Prvooptuženi oslobođen.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

00:48

Default images

Radojko Repanović i Slađan Čukarić osuđeni su na po 20 godina, Miroslav Petković na 15 godina i Milorad Nišavić na 13 godina zatvora. Prvooptuženi Radoslav Mitrović, kao i Nenad Jovanović i Zoran Petković oslobođeni su optužbe. Na ovakvu presudu, žalbu su već najavili i tužilaštvo i zastupnici osuđenih.

U obrazloženju presude, predsednica sudskog veća Vinka Beraha-Nikićević navela je da je dokazano da su četvorica osuđenih ubili 50 albanskih civila, većinom žena i dece starosti od jedne do 100 godina.

Kao organizator grupe koja je osuđena za ratni zločin protiv civilnog stanovništva označen je načelnik policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, a kao neposredni izvršitelji policajci Slađan Čukarić, Miroslav Petković i pripadnik Državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Tom presudom, kojom je oslobođen prvooptuženi Radoslav Mitrovič nisu zadovoljni ni tužioci, ni osuđeni.

“Nikako ne možemo biti zadovoljni kada su trojica osumnjičenih za ovako težak zločin oslobođeni. Mislim da na ovaj način nije zadovoljena pravda za žrtve jer svakako svi oni koji su izgubili članove svoje porodice nikako neće reći - da ovo je pravda“, ocenio je portparol Tužilaštva za ratne zločine, Bruno Vekarić.

“Naravno da ćemo se žaliti, posebno ako u presudi bude napisano ono što je sad rečeno. A ja očekujem da sudija u obrazloženju presude i napiše ono što je sada rekla“, rekao je advokat osuđenog Čukarića, Đorđe Dozet.

Za zastupnike žrtava i njihovih porodica, kao i za rodbinu ubijenih, presuda za zločin u Suvoj Reci je nepravedna.

“Ovo nije pravda. Ovo je pokušaj da se zaštite oni koji su bili na višim položajima, da se neki osude, da se nekim obrazloženjem pokuša javnost da se uveri da nisu najkrivlji, ali ova presuda i obrazčloženje ne može da potvrdi da je sud učinio sve da potvrdi činjenice“, smatra zastupnica porodica žrtava, Nataša Kandić.

“Mesto gde se održava i vreme u koje se održava ne mogu da budem ubeđen da će se sud završiti onako kako treba da završi i kako je to ispalo i danas“, kaže Idriz Hadžija.

“Sve smo prevareni za ovo rešenje danas što smo dobili. Da Mitrović posle tri godine napušta zatvor“, kaže Dželal Beriša.

Za prvooptuženog, komandira 37. odreda posebnih jedinica policije Radoslava Mitrovića, za koga je tužilaštvo u završnoj reči naglasilo da je komandno i moralno odgovoran za zločin, sudsko veće tvrdi da nije našlo konkretne dokaze za to-

“Mi smo od samog početka tvrdili da ovaj čitav događaj predstavlja incident i to se ovom presudom danas i potvdilo. Neka nastojanja da se ovaj događaj uveže u taj tzv, zajednički zločinački poduhvat i čitav ovaj postpuak i činjenično i pravno veže za postupak pred Haškim tribunalom u pogledu ove presude nije uspeo“, kaže advokat Radoslava Mitrovića, Goran Petronijević.

Radoslav Mitrović ostaće u pritvoru i pored oslobađajuće presude jer mu je istražni sudija Veća za ratne zločine odredio pritvor po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine za sprovođenje istrage o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva.

Osuđeni imaju pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana. Zločin u Suvoj reci nalazi se u presudi haškog tribunala petoririci državnih, vojnih i policijskih funkcionera, koji su osuđeni od 15 do 22 godine.

Dokumentarni film o zločinu u Suvoj Reci, " Tri koraka do spasenja", možete pogledati u petak od 14 časova na Info kanalu TV B92.

Mitroviću određen pritvor zbog drugih zločina

Radoslavu Mitroviću, koji je danas oslobođen odgovornosti za zločin u Suvoj Reci, danas je određen jednomesečni pritvor zbog istrage o drugim zločinima na Kosovu 1999. godine.

Kako je saopšteno iz Okružnog suda u Beogradu, Mitrović je zahtevom za sprovođenje istrage sa još četvoricom pripadnika 37. odreda osumnjičen za zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu.

Istražni sudija je danas odlučio o predlogu za određivanje pritvora Mitroviću jer su se tek sada stekli zakonski uslovi, navodi se u saopštenju i dodaje da su razlozi za pritvor opasnost da bi Mitrović sa slobode mogao da utiče na svedoke.

Pripadnici 37. odreda Nenad Stojković, Zoran Marković, Dragan Milenković i Zoran Nikolić su u pritvoru od 13. marta.

Dačić: Policajci izvršavali naređenja

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić nije želeo da komentariše presude u slučaju Suva Reka, ali je naglasio da su policajci i vojnici koji su učestvovali u odbrani zemlje bili na to primorani, jer je zemlja bila napadnuta.

“Oni su izvršavali naređenja i samim tim oni nemaju razloga da strahuju da će neko od njih biti optužen za činjenje ratnih zločina. Ako je neko zaista činio ratne zločine, taj treba da odgovara, a da li je bilo takvih slučajeva, na sudu i tužilaštvu je da to istraže”, smatra Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: