Uskršnja poslanica patrijarha

Beograd -- U Srbiji je mnogo teža kriza morala i karaktera nego materijalna kriza, upozorava u Uskršnjoj poslanici Srpska pravoslavna crkva.

Izvor: B92
Podeli

Poglavar Srpske pravoslavne crkve partrijarh Pavle ocenio je u Uskršnjoj poslanici da je naše doba suočeno sa materijalnom krizom, ali da je još prisutnija kriza morala i karaktera. Poslanica, koju je u Patrijaršiji pročitao mitropolit Amfilohije, posebno je, kako se navodi, upućena vernicima na Kosovu, kao i vernicima na svim kontinentima gde pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs.

“Danas milioni duhovno osiromašenih i moralno opustošenih ljudi, zaneseni sjajem prolaznih stvari, žive u ovom svetu kao u hladnom grobu. Zar se svet ne pretvara u fabriku i tržište lažnog sjaja i prolaznih vrednosti? Zar se danas često ne govori da čovek i bez neba može mirno da hoda po zemlji”, kaže patrijarh Pavle u uskršnjoj poslanici vernicima koju je pročitao mitropolit Amfilohije.

“Naše doba je suočeno sa materijalnom, ali prisutnija je kriza morala i karaktera. Radovaćemo se ako svako, pogledavši bilo koga, može da kaže ‘evo čoveka’, da bi svako, i prijatelj i neprijatelj, u svakome od nas doživeo pravog čoveka”, pročitao je Amfilohije.

Patrijarh Pavle je u poslanici izrazio bojazan da će se civilizacija suviše kasno setiti Hristovih reči: "Bez mene ne možete činiti ništa".

"Molimo vaskrslog Gospoda da i u nama vaskrsne ljudski lik prvobitne čovekove prirode, koji je danas tako često izvitoperen, maskiran i unakažen brojnim manama i porocima”, navodi se u poslanici.

Poslanica je upućena uz, kako se navodi, posebno sećanje na vernike na Kosovu i Metohiji, kao i vernike širom sveta, na svim kontinentima, gde pravoslavni Srbi i svi pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs.

Patrijarh je apelovao na "braću i sestre" da sačuvaju dostojanstvo, veru u "vaskrslog Gospoda", ljubav prema bližnjima, istini i pravdi, kao i "prema svemu dobru koje ljudi žele, a bez pomoći vaskrslog Gospoda i Njegovog Jevanđelja ne mogu postići".

strana 1 od 829 idi na stranu