Počeo program "staro za novo"

Od danas građani mogu svoj stari automobil da daju na recikliranje i dobiju popust od 1.000 evra za kupovinu “punta”. Prvi automobil recikliran u Železniku.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 15.04.2009.

01:06

Default images

Prvi stari automobil u programu "staro za novo" recikliran je danas u Centru za reciklažu u Železniku. Reciklaži automobila marke "jugo", starog 18 godina, prisustvovali su ministri: ekonomije i regionalnog razvoja - Mlađan Dinkić i ekologije i prostornog planiranja - Oliver Dulić, koji su najavili da je ovo i početak razvoja reciklažne industrije u Srbiji.

Ministar Dinkić izjavio je novinarima da će Vlada Srbije pomoći svima koji žele da se bave reciklažom da nabave savremenu opremu uz pomoć kredita Fonda za razvoj.

"Ovo je početak industrije reciklaže", rekao je Dinkić i naveo podatak da će se 70 odsto od recikliranih automobila vratiti u proizvodnju.

Dinkić je rekao da očekuje da se od izvoza starog gvožđa obezbedi dodatni priliv deviza, ali i da očekuje da se reciklažom starih automobila postigne bezbedniji saobraćaj i pospeši proizvodnja u Kragujevcu.

On je rekao da će u okviru programa "staro za novo" biti prodato 5.000 vozila uz popust od 1.000 evra i da je moguće da u program uđe još jedan kontigent vozila, ali da pre toga predstoji da se sa predstavnicima "Fijata" Vlada dogovori o ugradnji delova proizvođača iz Srbije u te automobile.

Ministar Dulić rekao je da će svako vozilo biti reciklirano prema evropskim standardima uz korišćenje najmodernijih tehnologija.

On je rekao da će svaki od sastojaka automobila biti izdvajan (plastika, staklo, gvožđe..) i tretiran na pravi način i da očekuje da će ova akcija očistiti Srbiju od starih vozila koja imaju stare motore i zagađuju životnu sredinu.

"Jačanjem ekoindustrije iz Fonda za zaštitu životne sredine podići ćemo ovaj proces na viši nivo", kazao je Dulić.

Kako do "punta"

Pošto su za program “staro za novo” bili zainteresovani i građani koji su “punto” naručili uz pomoć subvencionisanih kredita, za reciklažu postoji lista čekanja.

Do sada je, prema rečima direktora “Zastava auta” Zorana Bogdanovića, proizvedeno 300 automobila "punto klasik” .

Međutim, Aleksandar Ljubić iz Ministarstva ekonomije kaže da oni koji recikliraju automobil neće čekati na novi.

“Svi kupci prvo treba da odu kod dilera, da odaberu model koji žele”, poručuje Ljubić.

“Nakon toga, kada od Fijata dobiju potvrdu kada mogu preuzeti svoj automobil - ne želimo da ljudi recikliraju svoj automobil pa da čekaju - onog momenta kada dobiju potvrdu da mogu uzeti svoj automobil, nekoliko dana ranije odlaze i recikliraju svoj automobil”, kaže on.

“Odlaze do stanice policije, odjavljuju tablice i zajedno sa tim papirima odlaze kod svog dilera”, objašnjava Ljubić.

Međutim, Vlada je predvidela ograničenu količinu novca za program “staro za novo” tako da će popust od 1.000 evra biti dostupan za pet hiljada najbržih.

U Ministarstvu ekonomije nisu mogli da kažu koliko se građana već prijavilo za reciklažu.

“U ovom trenutku mi imamo ograničenje za zamenu staro za novo. Mi smo po uredbi taj program ograničil na 5.000 vozila. Što se tiče kredita, krediti važe i građani mogu kupovati uz povoljne kredite. Podsetio bih to je na period od pet do sedam godina sa kamatom od 4,5 odsto”, kaže Ljubić.

Stara vozila najpre se voze u centre za reciklažu u Železniku i u Novom Sadu, “Metalpromet” u Kuli, “Energrom” u Beloj Crkvi, “Inos-sinma” u Sevojnu, “Inos-napredak” u Šapcu, “Maksi ko” u Aleksincu, “Ekotek” u Beogradu, “Zastava reomat” u Kragujevcu i “Braća Ilić” u Bačkoj Palanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: