Konuzin: Posledice članstva u EU

Beograd -- Prijemom Srbije u EU prestaće da važi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, kaže ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je juče izjavio da Moskva nikad nije bila protiv evropske perspektive Beograda, ali je istakao da ipak kao otvoreno pitanje ostaje kako će se prijem Srbije u Evropsku uniju odraziti na njene odnose sa Ruskom Federacijom.

Konuzin je na okruglom stolu "Spoljna politika savremene Rusije", održanom u Ruskom domu u Beogradu, ukazao da će i iz "institucionalnih razloga" nastati promene u celokupnim odnosima između dve zemlje.

"Vi ste danas 'žrtva' evropske solidarnosti, jer se većina zemalja EU, naspram jedne do dve zemlje, zalaže za ulazak Srbije u EU, ali da li ćete i vi 'sutra' ispoljavati evropsku solidarnost na štetu Rusije?", upitao je ruski ambasador.

Nadovezujući se na prijem Srbije u EU, Konuzin je prokomentarisao eventualno članstvo zemlje u NATO-u, ističući da priključenje Srbije Alijansi "neće predstavljati pretnju tim pre što će i svet izgledati drugačije kada do toga dođe".

Konuzin je ponovio stav Rusije da se protivi širenju NATO-a na njenim granicama zato što to neće doprineti većoj bezbednosti u Evropi i dodao da Moskva nije protiv saradnje s tim vojnim savezom.

Podsetivši da je Srbija zvanično zauzela neutralan stav prema prijemu u NATO, ruski ambasador je rekao da se u stvarnosti radi na približavanju Alijansi i primeni njenih standarda i dodao da NATO predstavlja jedini faktor bezbednosti na Kosovu koji može svojim delovanjem da utiče na regionalnu stabilnost.

Konuzin je ponovio da Rusija sledi politiku srpske vlade kad je u pitanju Kosovo. On je izjavio da sumnja u delovanje misije EU na Kosovu koja će, prema njegovom mišljenju, da sprovodi u delo plan Martija Ahtisarija.

Politika

Treba li menjati Ustav

Beograd -- Najava predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića da je došlo vreme za promenu Ustava, naišla je na oštru kritiku opozicije.

Politika četvrtak 30.04. 18:07 Komentara: 56
strana 1 od 104 idi na stranu