NBS: Protivustavno smanjenje plata

NBS je saopštila da bi smanjivanje zarada u centralnoj banci posebnim zakonom bilo protivustavno rešenje, ali da će primeniti takav zakon ako on bude usvojen.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2009.

00:16

Default images

Takvim zakonom bi se, kako ukazuje Narodna banka Srbije, "narušila samostalnost i nezavisnost NBS, koja se ne finansira iz budžetskih prihoda i u koju nikada nije ušao nijedan dinar od naplaćenih poreza".

"Iz tih razloga guverner je rekao da neće smanjivati zarade u NBS, ali će one biti smanjene ukoliko se na predlog Vlade takav protivustavni zakon donese", navodi se u saopštenju NBS.

Centralna banka navodi da je leks specijalis zakon obavezujući za sve i da će ga se NBS pridržavati u obliku u kojem bude izglasan u parlamentu, ali će istovremeno zatražiti da Ustavni sud oceni ustavnost takvog zakona.

Navodi se i da NBS smatra da bi bio opasan presedan da se posebnim zakonima nalaže centralnoj banci šta treba da radi.

"Danas su to zarade, sutra može biti bilo koja druga aktivnost Narodne banke", upozorila je NBS.

Vlada Srbije je svrstala NBS na spisak agencija, preduzeća i drugih organizacija čiji je država vlasnik ili osnivač, koje će u sklopu mera za ekonomsku stabilizaciju Srbije morati da smanje plate zaposlenih veće od 40.000 dinara i gde će najveća zarada biti ograničena na šest prosečnih zarada u Srbiji. Osim Narodne banke, među institucijama koja sama finansira svoje plate je i Privredna komora Srbije.

Ta institucija najavljuje da će poštovati odluku Vlade da se zarade smanje.

Direktor centra za informisanje te Komore Ivan Jakšić kaže za B92 da se zaposleni neće buniti, odnosno da će zarade u Privrednoj komori bibi smanjene.

“Ne znam koji je razlog Vlade da se Privredna komora Srbije svrsta u red državne administracije i zaposlene u Privrednoj komori kao državne činovnike, što oni svakako nisu, jer Privredna komora Srbije nije budžetski korisnik, ne finanasira se iz budžeta, već samo od članarina koje plaćaju privrednici i usluga koje oni pružaju, jer je Pivredna komora Srbije - servis privrede”, rekao je Jakšić.

“Ukoliko Vlada donese takvu odluku i ona bude primenjena i na zaposlene u Privrednoj komori Srbije, naravno da ćemo mi morati to da prihvatimo i mi ćemo se i sami solidarisati sa tom odlukom”, najavljuje on.

Predsednik Udruženja “Pravnici za demokratiju” Stevan Lilić ocenjuje za B92 da, iako su među institucijama i one koje svoje zarade same finansiraju, nema pravnih smetnji da se u vreme krize takav jedan zakon realizuje.

”Mislim da i tu mora da bude zahvat, dakle zahvat mora da bude svuda gde postoji realan prihod i realna primanja, a radi se o opštim i o javnim interesima”, kaže Lilić.

“Znači to nisu privatne firme, a čak i privatne firme moraju da se uključe više ovog puta u ostvarivanje javnog interesa, recimo da povedu računa kako da na primer smanjujući profit, pre svega, pa onda i smanjujući plate zadrže što više ljudi. Dakle, da ne dođe do otpuštanja, jer to takođe pritiska budžet i slično”, objašnjava on.

Podsetimo, u svom paketu mera protiv krize, Vlada je planirala da se plate državnih činovnika veće od 40.000 dinara umanje za 10 odsto, a one više od 100.000 dinara za 15 odsto.

Milosavljević: Odgovornost i solidarnost

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je bi zbog finansijske krize svi budžetski korisnici trebalo da pokažu odgovornost i solidarnost.

"To važi i za Narodnu banku Srbije i za sve budžetske korisnike i instutucije gde su plate neprimereno veće u odnosu na prosek u Srbiji", rekao je Milosavljević novinarima, kometarišući spor NBS-a i Vlade Srbije o smanjenju plata u toj instituciji.

On je nakon sastanka sa članovima Američke privredne komore u Srbiji rekao da je spor NBS-a i Vlade "više prezentovan kao sukob, nego što tog sukoba ima".

Novosti: Jelašić neće smanjivati plate

A guverner NBS Radovan Jelašić rekao je, povodom odluke Vlade o smanjenju zarade zaposlenima u državnim institucijama, da neće smanjivati plate u NBS, pišu "Večernje novosti".

To ne znači da će Radovan Jelašić podneti ostavku, već da će se boriti pravnim sredstvima, do Ustavnog suda, rekli su za taj list izvori u centralnoj banci.

"Prema Ustavu, Narodna banka Srbije je centralna banka države, samostalna je, a podleže nadzoru Narodne skupštine, kojoj i odgovara", rečeno je "Novostima" u NBS, uz isticanje da institucionalna nezavisnost znači da NBS ne može da traži niti da prihvata uputstva od državnih organa i drugih lica.

Guverner, kako navodi list, nije spreman da radi za platu manju od sadašnjih 412.175 dinara, tj. za 180.000 dinara, kolika bi njegova primanja bila posle dovođenja na nivo od šest prosečnih zarada u Srbiji.

Zamrzavanje plata u kulturi

Ministarstvo kulture, u okviru sprovođenja Plana za ekonomsku stabilnost Srbije, primeniće nove mere koje se neće odraziti na zarade zaposlenih u ustanovama kulture, već će zarade biti privremeno zamrznute, saopštilo je danas ministarstvo.

"Budući da je prioritet bio ostvarivanje veoma značajnih ušteda, Vlada je odlučila da rigorozne mere štednje i racionalizaciju broja zaposlenih usmeri pre svega prema državnoj administraciji, te je novim merama predviđeno i smanjenje rashoda ministarstava za jednu četvrtinu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture očekuje od svih zaposlenih u kulturi, maksimalnu saradnju i podršku koja će se pre svega ogledati u kvalitetnom i savesnom obavljanju preuzetih dužnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: