Blokada u Boljevcima, Romi na ulici

Boljevčani opet blokirali put. Romi sa Novog Beograda i ove noći pod vedrim nebom, čekajući da sutra odu u prihvatilišta koje im je obećao grad.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2009.

01:35

Default images

Stanovncii Boljevaca opet su večeras blokirali put jer ne žele da se u blizinu njihovog naselja dosele Romi sa Novog Boegrada. Zbog ovakvih incidenata propao je plan o privremenom smeštaju Roma. Novi plan je da se sutra majke sa decom, stari i bolesni privremeno smeste u prihvatne centre grada Beograda

Stanovnici naselja Boljevci i sinoć su blokairali put i pretili da će zapaliti postavljene kontejnere za nužni smeštaj romskih porodica. Policija je saopštila da niko od meštana nije priveden, a gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će raseljenima biti ponuđeni prihvatni centri uz fizičku zaštitu. Razlupana vrata i prozori i i vidljivi tragovi pokušaja paljenja kontejnera za nužni smeštaj, posledice su sinoćnjeg incidenta u kome je učestvovao deo Boljevčana zbog namere grada da u njihov komšiluk doseli rome iz Novog Beograda.

Boljevčani su, u međuvremenu, organizovali dežurstvo, kako bi sprečili eventualno naseljavanje novih komšija.

Đilas: Nova ponuda Grada

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zatražio je sprovođenje istrage protiv osoba koje su zapalile kontejner u Boljevcima.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Đilas je rekao da će Romi iz Bloka 67 privremeno biti smešteni u prihvatilišta za decu u različitim delovima Beograda i za stara lica na Voždovcu.

"Spremili smo sve prihvatne centre u Beogradu koji pokrivaju i uzrast dece, uzrast punoletnih, kao i centre za stara lica. Sutra ćemo im ponuditi da pređu u te centre, s tim što se oni koji nemaju prebivalište u Beogradu moraju vratiti u one sredine iz kojih su došli u Beograd", rekao je Đilas.

On je rekao da će grad platiti njihov povratak u te sredine.

"To je zakon i oko toga nema pregovora ni sa OEBS-om, ni sa UNHCR-om, ni sa nevladinim organizacijama", rekao je Đilas.
Dragan Ðilas (FoNet, arhiva)
Gradonačelnik Beograda je naveo da nije tačno da su Romi odbili da pređu u Boljevce iz razloga bezbednosti.

"Odbili su da se presele jer kažu da tamo nemaju od čega da žive, a ne žele da se bave poljoprivredom", rekao je on i naveo da razume i strah stanovnika tog dela grada i da će ukoliko oni daju saglasnost, grad u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih obezbediti bezbenost na toj lokaciji. Đilas je rekao da grad ne preseljava Rome u nečije kuće, već na lokacije koje pripadaju Gradu.

On je rekao da je nedopustivo da neko bude ugrožen zbog boje kože, ali i da romska naselja moraju biti raseljena i da o tome nema pregovora ni sa domaćim, ni sa stranim institucijama i organizacijama.

Đilas navodi da u naselju u Novom Beogradu srušeno 28 privremenih objekata, i da je samo u 12 bilo stanovnika.

“Prema našim informacijama, prvi čovek tog naselja iznajmljuje kućice za po 50 evra. Osim dva mobilna telefona i kombija, ima stan na Čukarici, a sve vreme živi ovde i priča da je predstavnik tih ljudi”, kazao je Đilas.

Noć bez krova nad glavom

U međuvremenu, zbog nerazumevanja i pretnji dela Boljevčana, romske porodice u Novom Beogradu provele su još jednu noć bez krova nad glavom.

I deca i njihovi roditelji grejali su se oko vatre, a većina je spavala na jorganima na zemlji.

Samo je nekoliko dečaka i devojčica imalo privilegiju da spava pod krovom - u kolima.

Oni koji su bili raspoloženi za priču, kažu da je bilo neudobno i hladno i najavljuju da će, ukoliko nadležni ne ponude rešenje, sutra ponovo blokirati saobraćaj u novobeogradskoj ulici Jurija Gagarina.

“Spavamo na zemlji, bez vode, bez hrane. Šta mi da očekujemo kad nas šutiraju kao loptu. Čas kod ovog, čas kod onog”, rekao je jedan od raseljenih. Gostujući u vestima na TV B92 državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prva Marko Karadžić osudio je ponašanje stanovnika Boljevca i pozvao crkvu, Crveni krst i građane da se organizuju i pomognu ljudima koji su ostali bez domova.

Karadžić kaže da ovakvi incidenti ostavljaju loš utisak o Srbiji uoči Međunarodnog dana Roma, a ponašanje stanovnika Boljevaca ocenio je kao rasističko.

Osim predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava, OEBS i Svetska zdravstvena organizacija osudili su ponašanje građana Boljevaca.

Posetimo, ovo nije prvi slučaj da stanovnici pojedinih beogradskih naselja protestima sprečavaju pokušaje dosaljavanja romskih porodica iz nehigijenskih nasilje u njihov komšiluk.

Pre nešto manje od godinu dana protestovali su stanovnici Novog Beograda, a doseljavanju Roma protivili su se i žitelji Ovče.

MUP: Protest stanovnika završen mirno

Protest stanovnika naselja Boljevci, zbog postavljanja kontejnera za smeštaj Roma, završen je rano jutros mirno i niko od učesnika nije privođen u policiju, potvrdio je Biro za informisanje Ministarstva unutrašnjih poslova.

U MUP-u je rečeno da policija nije intervenisala i da nije bilo krivičnih prijava protiv učesnika protesta.

Saobraćaj na putu Jakovo-Boljevci, koji je bio u prekidu zbog protesta meštana Boljevaca, uspostavljen je kasno sinoć, potvrđeno je u Gradskom saobraćajnom preduzeću.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić izjavio je danas da su učesnici tog protesta pretili da će spaliti i kontejnere i Rome.

"Išlo je do toga da su pretili da će zapaliti kontejnere, pa čak i ljude ako ih dovedemo", rekao je Karadžić i naveo da su Romi čije su kuće srušene, a među kojima ima žena i dece, proveli noć na livadi.

Grad: Odbijaju ponuđenu pomoć

Stanovnici nehigijenskog naselja u Novom Beogradu odbili su pomoć gradskih vlasti, uz obrazloženje da žele da ostanu u centru grada, što su neke od porodica i pismeno potvrdile, saopštila je danas gradska Služba za informisanje.
Protest raseljenih Roma ispred Skupštine grada Beograda (FoNet, arhiva)
Gradska uprava je, povodom protesta Roma iz Novog Beograda, podsetila da je tokom prethodnih dana Grad obezbedio potrebne kontejnere za privremeni smeštaj i lokaciju u naselju Boljevci u opštini Surčin.

Uz kontejnere, obezbeđeni su i mobilni toaleti, cisterna sa vodom, struja kao i kamioni za prenos imovine stanovnika nehigijenskog naselja iz Bloka 67, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: