Poklonili se žrtvama Jasenovca

Jasenovac -- Četvorica hrvatskih biskupa poklonila su se žrtvama nacističkog režima u logoru Jasenovac.

Izvor: FoNet
Podeli

Istorijska poseta predsednika Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječkog nadbiskupa i mitropolita Marina Srakića, u pratnji svih biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine Spomen-području i Memorijalnom muzeju u Jasenovcu, ostaće trajno zabežena, ocenjuje "Jutarnji list".

"Prije nekoliko mjeseci dogovorili smo se da ćemo na Žalosni petak doći u Jasenovac na mjesto boli, tuge i zločina kako bismo odali poštovanje žrtvama. Ako je jedan čovjek u Jasenovcu stradao zbog vjere, nacionalnosti ili ideologije puno je, a mi smo došli pokloniti se svim žrtvama - to je stav Crkve".

"Ako su neki članovi crkvenog reda sudjelovali u zločinima, ne može se zbog toga osuđivati čitava Crkva ili čitav narod. Osim toga, nema otkrivanja istine dok god se u obzir uzima samo jedno stajalište ili mišljenje", rekao je ispred Memorijalnog muzeja koji čuva imena 70.000 žrtava
koncentracionog logora nadbiskup Marin Srakić.

On je rekao da je Jasenovac paradigma zločina u kojima su stradali ljudi druge vere, nacije i ideologije.

On je rekao da su se ta stradanja događala pred celim svetom i dodao da je na njih upozoravao samo zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Podsetivši na Stepinčevu izjavu da je logor Jasenovac "sramotna ljaga", a ubice u njemu "najveća nesreća Hrvatske", nadbiskup Srakić je rekao kako se istina o tome ne može zaustaviti.

Zid čutanja koji je pola veka vladao u Crkvi među prvima je prekinuo požeški biskup Antun Škorčević koji je 2000. godine došao prvi put u Jasenovac, podseća zagebački list.

Region

Italijani povlače optužnicu?

Bari, Podgorica -- Italijansko tužilaštvo zatražilo je povlačenje optužnice protiv premijera Crne Gore Mila Đukanovića za krijumčarenje cigareta, javila je agencija ANSA.

Region četvrtak 30.04. 12:17 Komentara: 10

Grip stigao i u Hrvatsku?

Zagreb -- U Hrvatskoj je uočen prvi mogući slučaj novog gripa pošto su simptomi nalik tom virusu ustanovljeni kod 22-godišnje Osječanke, koja se juče vratila iz SAD.

Region sreda 29.04. 17:39 Komentara: 12

Otkriti naručioce ubistva

Podgorica -- Direktor podgoričkog dnevnika "Dan" Mladen Milutinović očekuje da će biti otkriveni i nalogodavci ubistva vlasnika tog lista Duška Jovanovića.

Region utorak 28.04. 07:49 Komentara: 0
strana 1 od 71 idi na stranu