Rasulo u "Torlaku"?

Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" sve je bliži propasti. U dva pogona, proizvodnja je ugašena pre 4 godine, a prekinuta je i proizvodnja BSŽ-a.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 01.04.2009.

00:59

Default images

“Torlakov" račun je u minusu, tehnologija zastarela, stručni kadar nedovoljno obučen da isprati savremene standarde u imunologiji i virusologiji. U proizvodnji vakcina taj institut kasni čitavih pola veka! Sve što "Torlak" proizvodi pronađeno je 1959/1960. godine.

Od tada su pronađene mnoge vakcine, a domaći proizvođač nije osvojio proizvodnju nijedne nove. Od svih vakcina koje se ovde proizvode, samo dve - protiv difterije i tetanusa - mogu kvalitetom da pariraju vakcinama velikih svetskih proizvođača.

“Ako 'Torlak' stane, treba nam godišnje 100 miliona evra za vakcine, a to znači da će neko legalno moći da zaradi 10 miliona evra godišnje od uvoza”, upozorava Milan Stajić, šef Odseka za vakcinu protiv difterije i predsednik Sindikata "Nezavisnost".

“Sad još koristimo zalihe i pravimo 'di-te-per', ali u junu ističe rok sirovinama. Pri kraju su zalihe i 'polija'. Ušlo se u megalomansku rekonstrukciju koja zahteva 25-30 miliona evra. Čak i da napravimo taj pogon, od 2011. godine će u upotrebi biti samo živi 'polio', koji mi ne proizvodimo”, kaže Stajić.

U "Torlaku" je zaposleno 300 ljudi. Stajić priznaje da niko ništa ne radi, i da vlada potpuno mrtvilo. Ali, plate su redovne - tehničar primi oko 28.000 dinara, šef odeljenja oko 50.000. "Torlak" ima sedam hektara zemlje, isto toliko velikih zgrada i mnogo manjih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: