Ljajić: Još razmatramo mere štednje

Beograd, Kraljevo -- Ministar Rasim Ljajić rekao je da se još razmatraju mere štednje u državi nakon što je u javnosti loše primljen predlog za uvođenje dodatnog poreza na zarade.

Izvor: B92, Beta
Podeli

"Još nije doneta konačna odluka, razmatraju se razne opcije kako bi taj deficit od sedam milijardi bio nadomešten na razvojnoj strani, smanjenjem troškova", kazao je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić pri poseti Gerontološkom centru u Mataruškoj banji.

"Mi ćemo morati da uštedimo nekih 19 milijardi, a na koji će način to biti učinjeno, videćemo u narednih nekoliko dana, kada napravimo računice gde se ta sredstva mogu uštedeti", rekao je ministar, navodeći da će se naći način da se u državnoj administraciji uštedi što više.

Prema njegovim rečima, državna administracija mora da bude racionalna i efikasna, a na taj način će se poslati i poruka lokalnim samoupravama.

Tokom posete Kraljevu, Ljajić je sa gradonačelnikom Ljubišom Simovićem razgovarao o mogućnostima za razvoj grada i regiona i o izgradnji civilnog aerodroma u Lađevcima.

Bajec: Vlada i dalje traži rešenja

Uz pregovore sa MMF-om, Vlada traži rešenje koje će najmanje pogoditi siromašne. Jedno od njih je povećanje PDV-a na 20 posto, kaže za B92 Jurij Bajec.

"Vlada Srbije će veoma teško sprovesti u delo solidarni porez od 6 odsto, ali u okviru te opcije postoje i druga rešenja", izjavio je, gostujući u "Poligrafu", član Ekonomskog saveta Vlade Srbije Jurij Bajec.

Bajec smatra da će građani, ukoliko Vlada umesto solidarnog poreza poveća PDV, ipak biti manje pogođeni, jer će imati mogućnost izbora. Međutim, povećanje PDV-a bi moglo pogoditi pre svih, kako je rekao, najsiromašnije građane.

“Državi je najlakše da prikupi pare kroz povećani PDV i da digne akcize na gorivo. Prosto, nema šta da radi jer je to najsigurniji način i nekima se čini najbezbolniji", rekao je on.

"Ja pokušavam da objasnim da nije to najbezbolniji jer, ako time povećate inflaciju, koga ćemo pogoditi? Pa opet najsiromašnije. Jer neko ko ima 20.000, njemu inflacija od 10 posto i 15 posto mnogo znači”, kaže Bajec.

On smatra da je Vlada pogrešila što je izašla u javnost sa predlogom solidarnog poreza, a zatim najavila da je moguće da će odustati od njega.

Govoreći o reformi državne uprave, Bajec kaže da to ne može da se uradi preko noći i da je potrebno sistemsko rešenje.

On kaže da se Vlada nije odlučila na smanjenje broja državnih službenika jer ih štiti Zakon o radu i Zakon o državnim službenicima.

“Verujem da će ova situacija, koja nije nimalo dobra i koja će trajati sigurno čitavu ovu godinu i dobar deo sledeće, takve stvari da izgura na dnevni red i da se takve stvari donesu. Ali, moraju da se donesu po principu legalne države”, naveo je Bajec.

On je rekao da je država Srbija veoma loš preduzetnik i da nije u stanju da reši pitanje sigurnosti ulaganja i tako privuče strane investicije.

Bajec kaže da stranci, zbog ponašanja, ne samo Vlade, već i opština i Skupštine, stiču utisak da Srbija nije sigurna zemlja u koju bi se ulagao novac.

strana 1 od 828 idi na stranu