Pad prodaje goriva u Srbiji

Ekonomska kriza uticala je i na pad prodaje goriva u Srbiji, kažu naftaši, iako Srbija, po aktuelnim cenama, ima srednje skupo gorivo među evropskim zemljama.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

16:52

Default images

Naftaši navode da će se, ukoliko dođe do najavljenog povećanja akciza, švercovani jeftiniji benzin naći u kantama i na ulicama, što će biti još jedna slika koja podseća na devedesete. Kriza i prazniji džepovi građana vide se i u saobraćaju, jer su gužve sve manje, pošto se sve više građana opredeljuje za to da ne vozi svoje automobile.

Gužve sa beogradskih ulica polako se sele u gradske autobuse. Sve je manje onih koji imaju dovoljno sredstava da se voze automobilima. Smanjenje prometa već su uočili zaposleni na pumpama u Srbiji. Manja kupovna moć građana odmah se odrazi na njihov promet.

Nebojša Atanacković iz AD Nafta navodi da je ta promena vidljiva u poslednjih pet meseci.

“Očigledno je smanjenje u odnosu na iste mesece godinu dana ranije. Evidentno je da je promet smanjen za najmanje deset odsto u odnosu na ove prethodne periode”, objašnjava Atanacković. Vera Milinković iz Eko Ju grupe potvrđuje da je zbog ekonomske krize opala prodaja goriva i najavljuje da će ta kompanija pratiti dešavanja na tržištu i reagovati adekvatno.

Iako se već nagađa da će Vlada zarad popune budžeta kao jednu od mera uvesti i dodatne akcize na gorivo, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić zalaže se za to da se budžet puni samo uz pomoć mera koje neće proizvesti inflaciju.

“Povećanje akcije na gorivo uticaće na sveopštu inflaciju, što će dodatno smanjiti kupovnu moć građana”, kaže Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: