Kampanja za manje nasilja na Kosovu

Nekoliko ministarstava kosovske vlade započelo je kampanju sprečavanja nasilja u svim sferama života.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

12:49

Default images

Na promociji kampanje u Prištini rečeno je da je na Kosovu nasilje u padu, ali da je cilj kosovske vlade da se nasilje svede na što manju meru. Akcija Vlade Kosova trajaće dva meseca.

Cilj je suzbiti koliko je moguće više sve vidove nasilja, a prvenstveno nasilje u porodici, najizraženije među svim oblicima nasilja na Kosovu. Najnovija kampanja je jedna u nizu u poslednjih nekoliko godina.

Pokazatelji su da su prethodne akcije dale rezutat. Jedan od njih je nestanak međuetničkog nasilja, kaže za B92 ministarka pravde u Vladi Kosova Nekibe Keljmendi.

"Ministarstvo pravde je u svakoj opštini na Kosovu formiralo centar za prijavu nasilja. Svaki centar ima svoj broj telefona, a prijave primaju obučene osobe“, rekla je Nekibe Keljemendi, ministarka pravde u kosovskoj vladi.

"Prema podacima Ministarstva pravde, na Kosovu je prošle godine prijavljeno više od 600 slučajeva nasilja u porodici. Trgovine belim robljem je bilo u 32, seksulanog zlostavljanja 53, zlostavljanja dece 37 i 56 drugih oblika nasilja, što ukupno čini statistiku od 785 slučajeva, rekla je Arta Keljmendi, direktorka odeljenja za pristup žrtavama nasilja.

"U ovoj godini zabeležena su 123 slučaja nasilja u porodici, sedam slučajeva trgovine belim robljem, seksualnog zlostavljanja je bilo pet, zlostavljanja dece osam. Uz druge oblike, to ukupno čini 152 slučaja nasilja registrovana ove godine, rekla je Naime Šerifi, iz Centra za zaštitu žena i dece.

U nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom žena na Kosovu navode, međutim, da institucije moraju da učine više na rehabilitaciji žena, žrtava nasilja.

Ministarstvo pravde kampanju sprovodi sa ministarstvima policije i obrazovanja, uz podršku misije Euleks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: