Nacista će biti izručen Mađarskoj

Australijski sud odlučio je danas da bivši nacistički vojnik Čarls Zentaj može da bude izručen Mađarskoj zbog zločina tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

09:51

Default images

Australijske vlasti su u julu 2005. uhapsile osamdesetsedmogodišnjeg Zentaja koji je optužen da je 1944. godine učestvovao u prebijanju jevrejskog mladića Petera Balaža u Budimpešti.

Zentaj, koji je državljanin Australije, nalazi se na listi 10 najtraženijih nacista Centra "Simon Vizental" zbog "progona i ubijanja Jevreja u Budimpešti 1944. godine".

Madjarska optužuje Zentaja da je mučio i ubio 18-godišnjeg Balaža u vojnim barakama u Budimpešti zato što nije nosio znak po kojem je mogao da bude identifikovan kao Jevrejin.

Federalni sud u Pertu potvrdio je prošlogodišnju odluku suda o izručenju Zentaja Madjarskoj, ali je dat rok od sedam dana za izvršenje te odluke kako bi Zentajevi advokati mogli da ulože žalbu, javili su lokalni mediji.

Zentaj odbacuje sve optuzbe, pa je čak išao na detektor laži u pokušaju da dokaže svoju nevinost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: