Slovenija odgovorila na predlog

Ljubljana -- Slovenija je odgovorila na predlog evropskog komesara Olija Rena za rešenje graničnog problema sa Hrvatskom.

Izvor: Beta
Podeli

Evropska komisija je potvrdila prijem slovenačkog odgovora, ali sadržaj predloga evropskog komesara Olija Rena, koji i dalje ostaje stroga tajna, nije želela da komentariše.

"To je jasan znak privrženosti Slovenije brzom i konstruktivnom rešavanju otvorenih pitanja, koje bi omogućio odgovor o početku procesa kako ga predlaže Evropska komisija", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Evropski komesar je nedavno istakao da očekuje da će obe strane poslati pismene odgovore pre sledećeg susreta s njim, koji je zakazan za sredu.

On je do sada rekao jedino to da se njegov predlog kreće unutar pregovaračkog okvira, koji se poziva na Povelju Ujedinjenih nacija koja određuje nekoliko postupaka za mirno rešavanje graničnih sporova.

Ren je još naveo da strane u sporu mogu da izaberu neki od određenih postupaka - pregovore, istražnu komisiju, posredništvo, pomirenje, arbitražu, odluku suda, pomoć neke od regionalnih agencija ili drugi miran način.

Ministri spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske sastaće se ponovo sa evropskim komesarom u sredu i obrazložiti odgovore dveju zemalja na njegov zahtev za način rešavanja graničnog spora.

strana 1 od 76 idi na stranu