Slovenija odgovorila na predlog

Slovenija je odgovorila na predlog evropskog komesara Olija Rena za rešenje graničnog problema sa Hrvatskom.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

19:17

Default images

Evropska komisija je potvrdila prijem slovenačkog odgovora, ali sadržaj predloga evropskog komesara Olija Rena, koji i dalje ostaje stroga tajna, nije želela da komentariše.

"To je jasan znak privrženosti Slovenije brzom i konstruktivnom rešavanju otvorenih pitanja, koje bi omogućio odgovor o početku procesa kako ga predlaže Evropska komisija", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Evropski komesar je nedavno istakao da očekuje da će obe strane poslati pismene odgovore pre sledećeg susreta s njim, koji je zakazan za sredu.

On je do sada rekao jedino to da se njegov predlog kreće unutar pregovaračkog okvira, koji se poziva na Povelju Ujedinjenih nacija koja određuje nekoliko postupaka za mirno rešavanje graničnih sporova.

Ren je još naveo da strane u sporu mogu da izaberu neki od određenih postupaka - pregovore, istražnu komisiju, posredništvo, pomirenje, arbitražu, odluku suda, pomoć neke od regionalnih agencija ili drugi miran način.

Ministri spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske sastaće se ponovo sa evropskim komesarom u sredu i obrazložiti odgovore dveju zemalja na njegov zahtev za način rešavanja graničnog spora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: