Pridruživanje NATO-u u aprilu

Zagreb -- Hrvatska i Albanija u NATO-u će kao punopravne članice učestvovati u radu samita te alijanse početkom aprila.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nakon što je i Slovenija, kao poslednja od 26 članica NATO-a, položila dokumente o ratifikaciji protokola o pristupanju Hrvatske tom vojnom savezu, u zemljama članicama dovršen je proces potreban za prijem u taj savez. Nakon završetka postupka ratifikacije u zemljama članicama, generalni sekretar NATO-a izdaće službene pozive Hrvatskoj i Albaniji da se pridruže Alijansi.

Hrvatska i Albanija takođe moraju u Stejt departmentu da polože dokumente o ratifikaciji pristupnih protokola u svojim parlamentima, što je trenutak u kome postaju punopravne članice.

Za prijem Hrvatske u NATO u Hrvatskom saboru glasalo je 119 poslanika, uz samo jednog uzdržanog.

Poslednja formalnost u ulasku u NATO jeste podizanje zastave Hrvatske ispred sedišta Alijanse u Briselu i zastave NATO-a ispred hrvatskog ministarstva odbrane u Zagrebu 7. aprila.

I dok mediji najavljuju ulazak u NATO kao spoljnopolitički uspeh Hrvatske, kao i najavu odlaska predsednika premijera Ive Sanadera na samit u Strazburu i Kelu, svi oni, osim retkih izuzetaka, zaboravljaju DA govore o troškovima članstva.

Tako će Hrvatska početkom aprila morati da plati članarinu od 3.030.000 evra, a navedena sredstva pokrivaju stavke vojnog i civilnog budžeta Alijanse, izgradnje infrastrukture i sredstva za izgradnju novog sedišta NATO-a.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, koje je potvrdilo navedene iznose, ističe da se članarina plaća jednom godišnje i da je iznos povoljan za Hrvatsku jer se radi o jednoj od najnižih članarina unutar Alijanse, u iznosu od 0,27 odsto ukupnog budžeta.

Region

Nekoliko eksplozija u Solunu

Solun -- U nekoliko napada eksplozivnim napravama na kancelarije više grčkih poslanika i vladinih aktuelnih i bivših zvaničnika u Solunu, pričinjena materijalna šteta.

Region utorak 31.03. 00:49 Komentara: 4

Crna Gora ponovo za Đukanovića

Podgorica, Brisel -- Preliminarni podaci pokazuju da je blok Mila Đukanovića osvojio apsolutnu većinu u Skupštini Crne Gore. Đukanović: Pobeda je "najubedljivija od svih do sada".

Region ponedeljak 30.03. 19:24 Komentara: 75
strana 1 od 76 idi na stranu