Protiv ulice Šabana Bajramovića

Niš -- Stanovnici ulice Južni bulevar u Nišu uputili su dopis Skupštini grada Niša u kojem se protive da njihova ulica promeni naziv u Bulevar Šabana Bajramovića.

Izvor: B92
Podeli

Oni smatraju da naziv koji ulica nosi pola veka ne bi trebalo da se menja i da bi kralj romske muzike svoju ulicu trebalo da dobije u nekom drugom delu grada, a ne na periferiji, u ulici koja se završava ogradom Elektronske industrije.

Veljko Tošić živi u Južnom bulevaru od 1965. godine. On je jedan od 153 potpisnika peticije koji ne želi da se njegova ulica ubuduće zove Bulevar Šabana Bajramovića.

“Nemamo ništa protiv nacije, mi nismo nacionalisti. Poštujemo umetnike i sve, ali zašto, neka u svojoj mahali gde je živeo i radio, neka se taj deo zove po njemu. Pravilno je i najpoštenije bi bilo da ta ulica nosi takav naziv”, kaže Tošić.

"Rasistički stav"

Koordinator Lige za Dekadu Roma Osman Balić izjavio je da je ovakav stav pojedinih stanovnika Južnog bulevara rasistički. Balić se pita i da li Niš uopšte zaslužuje da ima ulicu sa imenom Šabana Bajramovića.

Žitelji Južnog bulevara navode da ih niko nije kosultovao prilikom donošenja odluke. Oni smatraju da bi kralj romske muzike svoju ulicu i spomenik trebalo da dobije u centru grada ili u ulici u kojoj je živeo.

Komisija za naziv ulica u Nišu je na osnovu predloga preduzeća za produkciju pozorišnih i scenskih programa ‘’Nišvil’’ donela odluku da Južni bulevar promeni naziv u Bulevar Šabana Bajramovića.

Saglasnost na odluku trebalo je da da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a konačnu reč odbornici Skupštine grada na narednoj sednici.

Zamenik predsednika Skupštine grada Niša Nebojša Krstić nije precizirao da li će se i kada ova tačka naći pred odbornicima, ali kaže da se to neće dogoditi dok se ne usaglase sve strane.

”Ta inicijativa će biti razmotrena u Skupštini grada, a koliko sam informisan, za sutra je zakazan razgovor sa ljudima potpisanicima peticije. To pitanje zaista treba rešiti na jedan organizovaniji način, bez politizovanja i nikako ne na silu. Grad Niš mora da nađe rešenje za ovu inicijativu, ali na najbolji način, uz saglasnost svih strana“, navodi Krstić.

B92 je pokušao da dobije komentar o ovoj peticiji građana i od gradonačelnika Niša Miloša Simonovića, ali on nije želeo da govori o ovoj temi uz obrazloženje da to nije u njegovoj nadležnosti. Predsednik Komisije za nazive delova naseljenih mesta i ulica tokom dana nije bio dostupan.

strana 1 od 103 idi na stranu