Srbija očekuje ukidanje viza

Ministri Snežana Malović i Ivica Dačić koji su u Briselu razgovarali sa zvaničnicima EU izjavili su da očekuju ukidanje viza za građane Srbije do kraja godine.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2009.

00:07

Default images

Zvaničnici iz Srbije uvereni su da je od svih zemalja zapadnog Balkana Srbija učinila najviše u ispunjavanju uslova koji su neophodni za stavljanje Srbije na “belu šengensku listu”. Ministarka pravde Snežana Malović obavestila je evropske zvaničnike da je prošle nedelje Vlada Srbije usvojila i poslednji dokument koji je bio neophodan za ukidanje viza.

Malovićeva i državni sekretar Slobodan Homen sastali su se sa generalnim direktorom Generalnog direktorata za pravdu i bezbednost Evropske komisije i direktorom za spoljne poslove i proširenje u tom direktoratu Džonatanom Folom i Luiđijem Sorekom.

Predstavnici Ministarstva pravde Srbije upoznali su zvaničnike EU da je na sednici od 28. marta Vlada Srbije usvojila i poslednju strategiju definisanu mapom puta, čime je Srbija ispunila sve svoje obaveze definisane ovim dokumentom.

I ministar policije Ivica Dačić rekao je da veruje da građane Srbije čeka ukidanje viza.

Zvaničnike u Srbiji nisu obeshrabrile reči nemačke kancelarke Angele Merkel da, posle ulaska Hrvatske u Uniju, neko vreme neće biti razmatranja novih zahteva za članstvo.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić veruje ne samo u skoro ukidanje viza, već i u članstvo u Uniji polovinom sledeće decenije.

Nastavak procesa evropskih integracija Srbije podržava Velika Britanija, kaže ambasador Stiven Vordsvort. Ambasador Vordsvort ponavlja da je puna saradnja sa Haškim tribunalom preduslov da Srbija deblokira proces evropskih integracija i aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Delevićeva: Nadomak "belog šengena"

Vlada je učinila sve da se donesu neophodni zakoni kako bi Srbija došla na belu šengensku listu. Dostižno je da to bude do kraja godine, kaže Milica Delević.

Direktorka vladine kancelarije za evropske integracije rekla je, gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92, da je za završetak tog procesa potrebna strategija za upravljanje migracijama i tri akciona plana.

Ona je navela da je, osim donošenja propisa, izuzetno važna i njihova dosledna primena.

“Rokovi koje su govorili naši zvaničnici poklapaju se sa rokovima koje su govorili evropski zvaničnici. I komesar Ren je posle sastanka 'Gimni' u Hlubokoj rekao da je dostižno stavljanje na 'beli šengen' do kraja godine”, kaže Delevićeva.

Prema njenim rečima, šef delegacije Evropske komisije u Beogradu je nagovestio ovu mogućnost do kraja godine.

“Mislim da sada treba da se usmerimo, dok očekujemo taj izveštaj, da ispunimo sve što je preostalo, da potpomognemo stvaranju utiska da smo stvorili jedan predvidivi ambijent i da imamo dobar kapacitet da ove zakone primenjujemo”, kaže Milica Delević. A potpredsednik vlade i ministar evropskih poslova Češke, koja predsedava Evropskoj uniji, Aleksandar Vondra izjavio je za Večernje novosti da se Srbija postepeno približava Uniji ostvarivanjem neophodnih reformi.

On, međutim, podseća da formalno poboljšanje odnosa zavisi, pre svega, od pune saradnje s Međunarodnim sudom u Hagu.

Vondra navodi da je važno da ljudi u Srbiji shvate da koncept "pune saradnje" ne podrazumeva samo hapšenje generala Ratka Mladića, već bi trebalo da bude shvaćena u širem smislu.
Vondra je rekao da od svake zemlje potencijalnog kandidata za članstvo u EU zavisi koji će trenutak odabrati za kandidaturu i da u tom smislu ne postoje nikakvi preduslovi za podnošenje zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: