Suđenje bivšim zvaničnicima SAD?

Madrid -- Španski advokat koji je optužio šest zvaničnika Bušove administracije zbog mučenja zatvorenika u Gvantanamu, traži da optuženi dođu na suđenje u Španiju.

Izvor: Beta
Podeli

Proces protiv američkih zvaničnika, uključujući bivšeg američkog državnog tužioca Alberta Gonzalesa i bivšeg podsekretara za odbranu Daglasa Fejta, pred španskim sudom pokrenuli su borci za ljudska prava, a istražni sudija Baltasar Garzon prosledio je proces tužilaštvu da se ustanovi da li treba pokrenuti istragu.

Ako su nevini, ne bi trebalo da se plaše, rekao je advokat i borac za ljudska prava Gonzalo Boje.

Pored Gonzalesa i Fejta, u optužbi podnetoj u subotu, navedeni su šef kabineta potpredsednika SAD, dva zvaničnika Ministarstva pravde i advokat u Pentagonu.

Optuženi su da su obezbedili pokriće za mučenje osumnjičenih za terorizam u zatvoru u američkoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi, navodima da predsednik SAD može da ignoriše Ženevsku konvenciju i usvoji užu pravnu definiciju mučenja.

Španski zakon sudovima daje jurisdikciju izvan državnih granica u slučajevima mučenja i ratnih zločina, premda je španska vlada nedavno najavila mogućnost ograničenje opsega takvih sudskih procesa.

strana 1 od 871 idi na stranu