Crna Gora ponovo za Đukanovića

Preliminarni podaci pokazuju da je blok Mila Đukanovića osvojio apsolutnu većinu u Skupštini Crne Gore. Đukanović: Pobeda je "najubedljivija od svih do sada".

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 30.03.2009.

01:17

Default images

Prema preliminarnim podacima Centra za monitoring, koalicija "Evropska Crna Gora" ima 49 mandata, Socijalistička narodna partija 15, Nova srpska demokratija osam i Pokret za promene pet mandata u Skupštini. Po jedan mandat osvojile su i sve četiri albanske partije - Forca, Demokratska unija Albanaca, Albanska koalicija Perspektiva i Albanska lista.

Koalicija "Evropska Crna Gora" proslavila je pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima velikim vatrometom ispred sedišta DPS-a u Podgorici.

Na podgoričkim ulicama pojavile su se kolone automobila sa pristalicama "evropske koalicije" kako bi proslavile izbornu pobedu.

Lider crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da je pobeda na nedeljnim vanrednim parlamentarnim izborima najubedljivija od svih do sada i da će koalicija koju predvodi osvojiti između 47 i 49 od 81 mandata u Skupštini.

Obraćajući se pristalicama u zgradi Vlade, aktuelni premijer je u nedelju kasno uveče ocenio da su građani, dajući glas za koaliciju “Evropska Crna Gora”, dali glas za siguran život, evropsku budućnost i ekonomski prosperitet.

On je naveo da su građani dobro procenili da će s tom koalicijom na čelu lakše prebroditi iskušenja koja donosi globalna ekonomska kriza.

"Sve ćemo učiniti da brzo formiramo kompetentnu vladu koja će biti u stanju da se suoči s problemima i voditi ekonomske i demokratske reforme i da približi Crnu Goru evropskim integracijama", kazao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, većina birača na ovim izborima odbacila je "prilično nevaspitan žargon kojim se opozicija služila prema DPS-u i spustila ih i smestila na onaj politički nivo koji im pripada".

Đukanović je zahvalio svima koji su glasali jer su time, kako je kazao, doprineli učvršćavanju slike Crne Gore kao demokratske države.

Pristalice u zgradi Vlade uzvikivale su: "Milo, Milo!" i pevale su crnogorske pesme, a vijorile su se i crnogorske zastave.

Nezadovoljna opozicija

Lider crnogorske opozicione partije Pokret za promene (PZP) Nebojša Medojević zahvalio je večeras "svim časnim i poštenim ljudima" koji su glasali za tu stranku na današnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. "Pokazalo se da dvadeset godina posle pada Berlinskog zida treba da budete hrabri da biste glasali za političku partiju koja ne pristaje da Crna Gora bude država u rukama nekolicine drumskih razbojnika", kazao je Medojević.

On je naveo da je PZP pokušao da objasni da je kurs kojim ide Crna Gora pogrešan, da će se zemlja susresti s bankrotom javnih finansija, gubitkom radnih mesta i recesijom.

"Očigledno da građani nisu hteli da nas saslušaju i da su dali istom kapetanu da vodi brod ka ledenoj santi. Mi ne snosimo odgovornost za ono što će se desiti u Crnoj Gori", kazao je Medojević.

Lider opozicione crnogorske partije Nova srpska demokratija (NOVE) Andrija Mandić ocenio je da nijedan građanin koji je glasao za opoziciju ne može biti zadovoljan rezultatima nedeljnih parlamentarnih izbora.

Mandić je kazao da su, "nažalost, apsolutnu pobedu koaliciji premijera Mila Đukanovića obezbedili glasači manjih opozicionih partija koje nisu ušle u parlament jer se, prema izbornom zakonodavstvu, ti glasovi prelivaju na stranku koja je osvojila najviše glasova".

Odziv niži nego 2006.

Preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju pokazuju da je odziv birača na crnogorskim vanrednim parlamentarnim izborima bio 65, 2 odsto, uz odstupanje od plus minus jedan odsto. Ta organizacija navodi da je odziv znatno niži nego na parlamentarnim izborima održanim 2006. godine, kada je na izbore izašlo 71,1 odsto birača.

Predstavnica Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević smatra da je izlaznost birača na ovim izborima niža nego na prethodnim jer su prethodni izbori održani neposredno nakon proglašenja nezavisnosti.

“Govorilo se o visokim političkim temama, bilo puno velikih promotivnih skupova i ljudi su verovatno bili motivisaniji. Ova kampanja je u drugačijem političkom momentu. Glavna tema je bila svetska ekonomska kriza i poruke svih partija nisu bile optimistične i pretpostavljam da je i to doprinelo mobilizaciji birača”, kaže Kovačevićeva.

Solana očekuje napredak

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren pozdravili su danas održavanje slobodnih i mirnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Solana je izrazio očekivanje da će nova crnogorska vlada nastaviti napredak ka članstvu u Evropskoj uniji.

Želim da čestitam građanima, političkim partijama i vlastima Crne Gore na slobodnim i mirnim parlamentarnim izborima održanim u Crnoj Gori, koji su u velikoj meri održani u skladu sa obavezama OEBS i Saveta Evrope, poručio je Solana u pisanoj izjavi.

Solana je izrazio očekivanje da će nova Vlada Crne Gore nastaviti da marljivo radi na implementaciji reformske agende i napraviti napredak u procesu evropskih integracija.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren očekuje da će se u narednom periodu pristupiti i usaglašavanju izbornog zakonodavstva u skladu s preporukama Misije OEBS-a.

Ren je ocenio da je snažan konsenzus o evropskim integracijama jedna od prednosti Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Evropski komesar je, u izjavi povodom vanrednih parlamentarnih izbora koji su u Crnoj Gori održani juče, rekao da smatra da bi nova vlada trebalo da nastavi da sarađuje sa opozicijom, kako bi održala i ojačala taj konsenzus.

"Crna Gora može da postane pozitivna referentna tačka u regionu i da napreduje ka EU, pod uslovom da održi dinamiku reformi i nastavi da uspešno sprovede obaveze iz Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji i Privremenog sporazuma", naveo je Ren, a preneli podgorički mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: