Štrajk u crvenačkom "Panonu"

Stotinak radnika crvenačke fabrike alkohola "Panon" štrajkuje od kraja februara zbog neisplaćenih zarada i propadanja preduzeća.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

19:06

Default images

U novoformiranom preduzeću "Panon 025" koje je zakupilo Panon kažu da fabrika jeste u minusu, ali tvrde i da je radnicima ponuđeno da pređu u novo preduzeće kako bi nastavili da rade, ali se još čeka zvaničan odgovor.

Crvenački “Panon” je nekada sa oko 240 radnika i pravio alkohol, sirće, sokove i razne druge proizvode.

Sada je zaposleno oko 130 ljudi, od kojih stotinak njih štrajkuje zbog neisplaćenih zarada.

Poseban problem zbog neisplaćenih zarada imaju porodice koje su uzele kredite ili one sa više zaposlenih u “Panonu”.

Neizvesna budućnost firme, krediti i ekonomska kriza radnicima ne ulivaju im mnogo nade u budućnost.

Kažu da ne beže od posla i smatraju da za njihove proizvode ima mesta na tržištu, ali tvrde da je firma dovedena na ivicu propasti i da oni ne mogu da rade za dzabe.

Po njihovim rečima nije im isplaćeno nekoliko poslednjih zarada, a tvrdi i da im se ne uplaćuju doprinosi

“Znači januarska plata drugi deo, februarska plata, raznorazni odbici koji se odbijaju a ne uplaćuju se gde treba, jubilarne nagrade, otpremnine se ne isplaćuju”, kaže predsednik štrajkačkog odbora, Mile Grabež.

Kako bi se rešili svi ovi problemi, “Panon” je osnovao firmu ćerku “Panon 025” koja je matično preduzeće uzela pod zakup kaže direktor “Panona 025” Goran Gvozden.

On nije želeo da se pojavi pred kamerama, ali kaže da je randicima ponuđeno da pređu u novo preduzeće kako bi nastavili da rade i kako bi se pokrenula proizvodnja.

Radnici međutim odbijaju to da urade jer strahuju da bi to bio samo jedan korak do njihovog otpuštanja i stečaja “Panona”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: