Ivanko: UNMIK smanjuje osoblje

Misija UN na Kosovu će dodatno smanjiti broj osoblja do početka leta i trebalo bi da ostane oko 500 zaposlenih, kaže portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2009.

01:27

Default images

U izjavi za BBC na albanskom jeziku, Ivanko je rekao da UNMIK više ne upravlja Kosovom, već da se njegova uloga "pretvorila u ulogu izveštača i političkog posmatrača događaja na Kosovu".

Povodom zahteva iz Prištine da UNMIK okonča misiju, Ivanko je ukazao da je Savet bezbednosti UN telo koji donesi odluku o otvaranju ili zatvaranju neke misije svetske organizacije.

Portparol UNMIK-a je kazao da će, ukoliko bude postignuta saglasnost svih zainteresovanih strana, Misija UN moći da ima i predstavništva u inostranstvu, tamo gde jednostrano proglašena nezavisnost Kosovo nije priznata.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je prošlog ponedeljka u Njujorku da će UNMIK na Kosovu funkcionisati onoliko dugo koliko to za neophodno bude smatrao Savet bezbednosti UN, a biće sveden sa sadašnjih 850 na približno 500 pripadnika.

"Tokom nedavnih kontakata, rukovodstvo UNMIK-a nam je pružilo uveravanja da će brojnost Misije biti još smanjena, sa sadašnjih 850 verovatno do približno 500 ljudi, ali da će na tome smanjenje UNMIK-a biti prekinuto", rekao je Čurkin posle sednice Savet bezbednosti UN o Kosovu.

Šefa ruske misije pri UN, kako je preneo Itar-Tas s, rekao je da će UNMIK nastaviti da funkcioniše "toliko dugo koliko to bude smatrao za neophodno Savet bezbednosti UN i dok bude očuvana Rezolucija 1.244 - koju da ukida ili koriguje za sada niko ne namerava".

Smanjenje broja osoblja UNMIK-a predviđeno je zbog prenošenja dela funkcija na Misiju Euleks.

Čurkin je naglasio da je od principijelne važnosti da, bez obzira na brojčano smanjenje, UNMIK radi efikasno, da "ispunjava ne samo političke, već i administrativne funkcije, da nastavi da ispunjava funkciju predstavništva Kosova u međunarodnim organizacijama".

Fratini: Nije momenat za povlačenje

A, kada je u pitanju najavljeno povlačenje španskih vojnika iz Kfora, šef diplomatije Italije Franko Fratini smatra da bi Španija trebalo prethodno da se konsultuje sa saveznicima u NATO-u.

"Nažalost, oni su već doneli odluku i žao nam je zbog toga", rekao je Fratini za španski list "Abc" i naveo da još nije momenat za povlačenje s Kosova.

"Verujem da je bilo važno o takvoj odluci najpre diskutovati. Kada ste deo Alijanse kao što je NATO, koja traži žrtvovanja, treba poštovati obaveze i pre svega voditi dijalog", kazao je šef italijanske diplomatije.

Fratini je kazao da će Kfor ostati na Kosovu onoliko koliko bude neophodno, da bi se prevazišle tenzije koje još postoje.

On je podsetio da je italijanski kontingent bio prvi na Kosovu, i naveo da je "naša odgovornost da pomognemo da se premoste etničke i verske napetosti i drugi problemi, kako bi došlo do mirne tranzicije. Još nije momenat da se povučemo", zaključio je italijanski ministar.

Podsekretar za odbranu italijanskog Ministarstva odbrane Đuzepe Kosiga je u Beogradu, tokom razgovora s državnim sekretarom Ministarstva odbrane Dušanom Spasojevićem, poručio da se Italija neće povući iz sastava Kfora i da zaštita srpskog i nealbanskog stanovništva ostaje jedan od prioriteta njene vojne misije.

"Kosiga je naglasio da se Italija neće unilateralno povući iz sastava Kfora, da će njihova misija i dalje biti da se brinu o bezbednosti srpskog i nealbanskog stanovništva u okviru njihove zone odgovornosti i da je zaštita naših manastira i crkava jedan od najvećih prioriteta italijanskog kontingenta u Kforu", rekao je Spasojević Tanjugu posle sastanka s Kosigom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: