Svedočio nekadašnji dobrovoljac

U nastavku suđenja za ratni zločin u selu Lovas u Hrvatskoj 1991. godine, svedočio je nekadašnji dobrovoljac jedinice "Dušan Silni" Nikola Vuković.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.03.2009.

19:21

Default images

Vuković je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da su nakon napada na selo 10. oktobra 1991. godine dobrovoljci bili smešteni po kućama u Lovasu, da je glavni u selu bio prvooptuženi Ljuban Devetak kome su, kako je naveo, pomagali drugooptuženi Milan Devčić i trećeoptuženi Milan Radojčić.

On je rekao da o stradanju civila na minskom polju 18. oktobra 1991. godine nije imao nikakvih saznanja, već da je za taj događaj čuo kasnije.

Devetak i jedan od optuženih pripadnika jedinice "Dušan Silni" su u odbranama naveli da je upravo kod Vukovića bio spisak na kom su se nalazila imena ljudi koji su naterani da koračaju kroz minsko polje, što je svedok negirao.

Za zločin u Lovasu optuženo je 14 osoba od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Oni se po optužnici terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Prema navodima optužnice oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Suđenje pred većem predsedavajuće Olivere Anđelković nastavlja se sutra u 14.30 u Specijalnom sudu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: