Riv: Saradnja sa Beogradom

Zamenik šefa Euleksa Roj Riv kaže da će ta misija postati potpuno operativna u narednih nekoliko nedelja, kada će u njenom sastavu biti tri hiljade ljudi.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 30.03.2009.

03:30

Default images

Trenutno u toj misiji ima 2.500 članova, od čega je 1.700 iz međunarodne zajednice, a 800 je lokalno stanovništvo. Svi oni rade u oblastima pravosuđa, policije i carinske službe.

“Otvoreni smo za dijalog i svaku saradnju u tehničkom, a ne političkom smislu. Naša namera je da doprinesemo poboljšanju vladavine prava, jer svi žitelji Kosova zaslužuju pravosudne i policijske usluge izvan političkih okvira”, kaže Riv za "Večernje novosti".

“Naša misija je raspoređena na čitavom Kosovu, u oblastima gde živi većinsko stanovništvo, ali i tamo gde žive manjine. Poboljšanje vladavine prava je u korist svih ljudi. Srbi i druge zajednice koje žive na Kosovu imaju pravo na policijske i pravosudne usluge koje nisu politički opredeljene. Taj cilj mi želimo da postignemo”, navodi Riv.

“Euleks je još uvek u procesu raspoređivanja. Nemamo iluzija da nikakvih problema neće biti, ali mi ćemo se baviti tim problemima i rešavati ih”, rekao je on.

Riv je rekao da Euleks ima kontakt sa Beogradom i drugim gradovima regiona oko pitanja koja su u zajedničkom interesu.

“Organizovani kriminal je ozbiljan problem i zato je potrebno da imamo regionalnu saradnju, kako bismo uspeli da se izborimo sa ovim problemom. Glavni tužilac Euleksa Teo Jakobs imao je sastanak sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem u Beogradu i razgovarali su o pitanju ratnih zločina. Takođe, i stručnjaci koji se bave finansijskim kriminalom, kao i stručnjaci za pravosuđe, imali su druga dva sastanka u Beogradu”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: