Arsićeva:Pregovori sa STO pri kraju

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić kaže da su pregovori o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u završnoj fazi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

03:26

Default images

“Pregovori su u završnoj fazi, pošto se već radi na finalnom dokumentu, odnosno Izveštaju radne grupe za pristupanje Srbije STO”, rekla je Arsićeva za "Večernje novosti".

Srbija je pre više od četiri godine započela samostalne pregovore o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Tada su zvaničnici govorili da je “realni rok za pristupanje Srbije STO 2008. godina”, podseća list.

I danas, međutim, u toj organizaciji, koju čine 153 zemlje članice, Srbija ima status posmatrača. Od evropskih zemalja samo Crna Gora, BiH i Srbija nisu članice.

“Okončanje celokupnog procesa najvećim delom zavisiće od nas, od brzine usvajanja neophodnih propisa uklađenih sa principima STO”, navodi Arsićeva.

“Pristupanje je najviše zakočilo nefunkcionisanje parlamenta Srbije prošle i pretprošle godine, zbog izbora, što je onemogućilo usvajanje neophodnih zakona”, rekla je ona.

Arsićeva objašnjava da članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji obezbeđuje članicama pristup tržištima ostalih članica na bazi klauzule najpovlašćenije nacije.

Pored toga, članstvo u STO jeste preduslov za članstvo u Evropskoj uniji, zaključuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: