Arsićeva:Pregovori sa STO pri kraju

Beograd -- Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić kaže da su pregovori o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u završnoj fazi.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

“Pregovori su u završnoj fazi, pošto se već radi na finalnom dokumentu, odnosno Izveštaju radne grupe za pristupanje Srbije STO”, rekla je Arsićeva za "Večernje novosti".

Srbija je pre više od četiri godine započela samostalne pregovore o pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Tada su zvaničnici govorili da je “realni rok za pristupanje Srbije STO 2008. godina”, podseća list.

I danas, međutim, u toj organizaciji, koju čine 153 zemlje članice, Srbija ima status posmatrača. Od evropskih zemalja samo Crna Gora, BiH i Srbija nisu članice.

“Okončanje celokupnog procesa najvećim delom zavisiće od nas, od brzine usvajanja neophodnih propisa uklađenih sa principima STO”, navodi Arsićeva.

“Pristupanje je najviše zakočilo nefunkcionisanje parlamenta Srbije prošle i pretprošle godine, zbog izbora, što je onemogućilo usvajanje neophodnih zakona”, rekla je ona.

Arsićeva objašnjava da članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji obezbeđuje članicama pristup tržištima ostalih članica na bazi klauzule najpovlašćenije nacije.

Pored toga, članstvo u STO jeste preduslov za članstvo u Evropskoj uniji, zaključuje ona.

Drugi pišu

strana 1 od 89 idi na stranu