70 radnika počelo štrajk glađu

Kragujevac -- Oko 70 radnika Fabrike kože "Partizan" iz Kragujevca počelo je štrajk glađu protestujući zbog neisplaćenih zarada, doprinosa i dve neuspele privatizacije.

Izvor: B92, Beta
Podeli

U Štrajkačkom odboru kažu da fabrika duguje radnicima u poslednjih osam godina više od 300 miliona dinara i da radni staž nije uplaćivan pet godina. Štrajkači tvrde da sa većinskim vlasnikom preduzeća nije postignut dogovor o izmirenju potraživanja i o socijalnom programu. Inače, fabrika je prvi put prodata 2004. godine, a privatizovana je u novembru 2008.

“Naša borba traje od poništenja prve privatizacije - četiri meseca smo štrajkovali pa se prekinula privatizacija zbog socijalnog programa i naših doprinosa, međutim i dalje je ista situacija. Prodati smo u novembru na berzi, akcije znate ko je kupio - sin od Jovana Arsića pregovori su bili počeli, počeli smo da pregovaramo i sa gradskim vlastima, i sa njim, međutim ništa to nije urodilo plodom“, kaže predsednica Sindikata fabrike kože “Partizan“ iz Kragujevca, Radoja Vukotić.

Predsednik štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić izjavio je da je u štrajku više od polovine od 120 zaposlenih jer ne vide drugi izlaz iz teške materijalne situacije u kojoj su se našli posle dve propale privatizacije preduzeća.

"Ukupna dugovanja prema radnicima u poslednjih osam godina iznose preko 300 miliona dinara, a radni staž nije uplaćivan pet godina", naveo je Bojanić.

On je rekao da oko 85 radnika "Partizana" štrajkuje od decembra 2008. godine, ali sa većinskim vlasnikom preduzeća nije postignut dogovor o izmirenju potraživanja i socijalnog programa.

"Vlasnik je odbio zahteve radnika iako su ponudili da odustanu od isplate zaostalih dugovanja pod uslovom da se uradi socijalni program", kaže Bojanić.

Fabrika za preradu sirove kože "Partizan" prodata je 2004. godine, a privatizacija je raskinuta posle tri i po godine.

Firma je drugi put prodata u novembru 2008. godine, a radnici smatraju da je to učinjeno prodajom 70 odsto akcija, na nelegalan način, po hitnom postupku.

"Partizan" je prodat Aleksandru Aleksiću, sinu vlasnika preduzeća "034", koje se nalazi pored fabrike kože.

O teškoj ekonomskoj situaciji možete čitati i u vesti "Svaki osmi bez posla".

Društvo

Koncerti za decu Svratišta

Beograd -- Opština Stari grad i Centar lepih umetnosti "Gvarnerijus" od aprila do juna organizovaće četiri humanitarna koncerta za decu koja posećuju Svratište u Krfskoj.

Društvo utorak 31.03. 18:34 Komentara: 0

Zemljotres u Sarajevu

Sarajevo -- Jutros je građane šireg područja Sarajeva probudio jak zemljotres, koji je izazvao veliku paniku i strah, ali nije bilo povređenih, javlja Dnevni avaz.

Društvo utorak 31.03. 12:18 Komentara: 0
strana 1 od 83 idi na stranu