Galenika na leto zaustavlja rad?

Galenika a.d. moraće najkasnije 31. jula da zaustavi proizvodne trake i prenese proizvodnju pojedinih lekova u druge fabrike, pišu Novosti.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2009.

10:14

Default images

List navodi da nekada najveći jugoslovenski proizvođač lekova nije uveo GMP, odnosno standarde dobre proizvođačke prakse, a četvorogodišnji rok za sertifikaciju, ostavljen po Zakonu o lekovima, ističe 1. avgusta.

Ovaj beogradski nedeljnik piše da je generalni direktor „Galenike“ i kadar SPS Nenad Ognjanović ne zna zašto se kasni sa uvođenjem standarda.

„Ne gasimo proizvodnju, ovde ćemo proizvoditi za domaće tržište, a za izvoz u fabrikama koje imaju GMP“ objašnjava on.

Oganjanović, nekadašnji komercijalni direktor „Srboleka“ na čelu Galenike je tek četiri meseca, a već ga prozivaju za „štetne ugovore“ u vrednosti od više miliona evra i to uglavnom sa „Velefarmom“, najvećim snabdevačem srpskog zdravstva.

Novosti prenose da te „napade“ u farmaceutskim krugovima jedni komentarišu kao „kampanju“ da se zemunskoj fabrici pred privatizaciju, najavljenu za sredinu godine, što više spusti cena, a drugi veruju da iz „Galenike“ pred dolazak novog vlasnika „izvlači ko šta može“.

„Galenika“ je još u decembru, na kredit kupila posredstvom „Velefarma“ sirovine za pet miliona evra, a Ognjanovića prozivaju da je veledrogeriji dao proviziju od 4,5 odsto, i rok za isporuku od čak 365 dana.

"Deo sirovina je već stigao, a kupili smo ih po 20 odsto nižoj ceni. Tih 4,5 odsto Velefarmu nije provizija, nego troškovi carinskog nadzora, lagerovanja, čuvanja i ekspedicije" kategoričan je Ognjenović.

I za prodaju lekova „Velefarmu“ u decembru, tri dana pred očekivano poskupljenje od 10 odsto, za 1.100.000.000 dinara, istina sa zaštitnom klauzulom u slučaju promene cene, ali sa rokom plaćanja od čak 210 dana, Ognjenović ima objašnjenje.

„Lekove smo prodavali u kontinuitetu i to svim veledrogerijama sa kojima imamo ugovor. Lekove je tada od nas kupilo 17 veledrogerija, među kojima i Velefarm“ navodi on.

Galenika, koja je nekada pokrivala 40 odsto potreba za lekovima, sada je sa 13 do 15 odsto učešća drugi snabdevač domaćeg tržišta, iza vršačkog „Hemofarma“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: