Galenika na leto zaustavlja rad?

Beograd -- Galenika a.d. moraće najkasnije 31. jula da zaustavi proizvodne trake i prenese proizvodnju pojedinih lekova u druge fabrike, pišu Novosti.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

List navodi da nekada najveći jugoslovenski proizvođač lekova nije uveo GMP, odnosno standarde dobre proizvođačke prakse, a četvorogodišnji rok za sertifikaciju, ostavljen po Zakonu o lekovima, ističe 1. avgusta.

Ovaj beogradski nedeljnik piše da je generalni direktor „Galenike“ i kadar SPS Nenad Ognjanović ne zna zašto se kasni sa uvođenjem standarda.

„Ne gasimo proizvodnju, ovde ćemo proizvoditi za domaće tržište, a za izvoz u fabrikama koje imaju GMP“ objašnjava on.

Oganjanović, nekadašnji komercijalni direktor „Srboleka“ na čelu Galenike je tek četiri meseca, a već ga prozivaju za „štetne ugovore“ u vrednosti od više miliona evra i to uglavnom sa „Velefarmom“, najvećim snabdevačem srpskog zdravstva.

Novosti prenose da te „napade“ u farmaceutskim krugovima jedni komentarišu kao „kampanju“ da se zemunskoj fabrici pred privatizaciju, najavljenu za sredinu godine, što više spusti cena, a drugi veruju da iz „Galenike“ pred dolazak novog vlasnika „izvlači ko šta može“.

„Galenika“ je još u decembru, na kredit kupila posredstvom „Velefarma“ sirovine za pet miliona evra, a Ognjanovića prozivaju da je veledrogeriji dao proviziju od 4,5 odsto, i rok za isporuku od čak 365 dana.

"Deo sirovina je već stigao, a kupili smo ih po 20 odsto nižoj ceni. Tih 4,5 odsto Velefarmu nije provizija, nego troškovi carinskog nadzora, lagerovanja, čuvanja i ekspedicije" kategoričan je Ognjenović.

I za prodaju lekova „Velefarmu“ u decembru, tri dana pred očekivano poskupljenje od 10 odsto, za 1.100.000.000 dinara, istina sa zaštitnom klauzulom u slučaju promene cene, ali sa rokom plaćanja od čak 210 dana, Ognjenović ima objašnjenje.

„Lekove smo prodavali u kontinuitetu i to svim veledrogerijama sa kojima imamo ugovor. Lekove je tada od nas kupilo 17 veledrogerija, među kojima i Velefarm“ navodi on.

Galenika, koja je nekada pokrivala 40 odsto potreba za lekovima, sada je sa 13 do 15 odsto učešća drugi snabdevač domaćeg tržišta, iza vršačkog „Hemofarma“.

strana 1 od 871 idi na stranu