Sastanak Tadića i Baseskua

Predsednici Srbije i Rumunije Boris Tadić i Trajan Basesku razgovarali su o evropskoj perspektivi Srbije i o ekonomskim pitanjima u uslovima svetske krize.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 27.03.2009.

15:51

Default images

Tadić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da nikada neće odustati od evropskih integracija, zahvalivši Baseskuu i Rumuniji što Srbiji po pitanju Kosova i na putu ka EU pružaju podršku.

Podrška evropskim integracijama Srbije ide i u prilog Rumuniji, jer je integracija zemalja zapadnog Balkana od strateškog značaja, rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije je u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova rekao da ono može prouzrokovati nestabilnost u regionu.

Predsednik Basesku rekao je da se Rumunija zalaže da Srbija što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer je "Srbija za to pripremljena". Na susretu dva predsednika, prvog dana posete Tadića Rumuniji, bilo je reči o rumunskoj manjini u Srbiji.

Basesku je rekao da ga je, u vezi sa položajem rumunske manjine i Rumunskom crkvom u Srbiji, Tadić uveravao da će se "situacija popraviti".

Tadić i Basesku su razgovarali i o tome kako globalna ekonomska kriza utiče na region i na Srbiju i Rumuniju.

Predsednik Srbije rekao je, govoreći o saradnji u regionu, da za Srbiju poseban značaj ima luka Konstanca na Crnom moru.

"Mi je smatramo našom" lukom, rekao je Tadić i naveo da je potrebno poboljšati infrastrukture na Koridoru 7 i povezivanja Dunava i Rajne sa Crnim morem.

"Luka Konstanca je u dugoročnom periodu strateški jako značajna, a Koridor 7 povezuje Konstancu sa Srbijom", rekao je Tadić i naveo da su na Dunavu najznačajnije kompanije iz Srbije i da to objašnjava veliki interes za tu crnomorsku luku.

U delegaciji Srbije u Bukureštu su potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Predsednik Srbije sutra će u Konstanci položiti venac u Midžidiji na spomen-kosturnici srpskim borcima 1916.

Tadiću počasni doktorat

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću uručen je na Hrišćanskom univerzitetu Dimitrije Kantemir počasni doktorat.

Tadić je u govoru na univerzitetu izrazio uverenje da Srbija i Rumunija imaju zajedničku evropsku budućnost i da će Evropska unija biti zajednička kuća za sve zemlje jugoistočne Evrope.

"Mi veoma cenimo snažnu podršku koju Rumunija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija“, rekao je Tadić.

On je rekao da su bilateralni odnosi Beograda i Bukurešta uzor za region i druge delove sveta.

"Zahvalni smo Rumuniji na principijelnoj poziciji i kontinuiranoj podršci očuvanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, naveo je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: