Apel tekstilaca Vladi Srbije

Beograd -- Tekstilci Srbije uputili su apel za pomoć Vladi Srbije i tražili da se sprovedu hitne mere za spašavanje ove industrijske grane.

Izvor: FoNet
Podeli

Sastanku sa predstavnicima nadležnih ministarstava, koji je održan u sedištu Unije poslodavaca Srbije, prisustvovalo je 20 vlasnika i direktora tekstilnih kompanija iz Vojvodine, Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije, koje ukupno zapošljavaju 11.500 radnika od 38.700 u tekstilnoj industriji Srbije.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da će dogovoriti zajednički sastanak sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem i ministrom finansija Dianom Dragutinović, na kome bi se utvrdio program mera za podsticanje razvoja tekstilne industrije i izašlo u susret apelima tekstilaca za spašavanje ove industrijske grane, kaže se u saopštenju.

U saopštenju piše da će posle usaglašavanja, koje će biti obavljeno u najkraćem roku, predlog mera biti dostavljen Vladi Srbije na usvajanje.

Unija poslodavaca Srbije inicirala je ovaj sastanak na osnovu apela tekstilnih kompanija iz cele Srbije, jer smatra da se ovom važnom izvoznom sektoru mora pomoći kako bi preživeo krizu i održao zaposlenost, što je ne samo interes poslodavaca, nego i države.

Tekstilna industrija Srbije po proseku zarada zaostaje za drugim privrednim granama, a zbog male količine obrtnog kapitala i ogromne sive ekonomije najizloženija je udaru svetske ekonomske krize.

Vlasnik preduzeća Pahuljica i predstavnik Regionalne privredne komore Užice Radan Ristanović apelovao je na predstavnike Vlade da se ovoj grani industrije pomogne hitnim merama.

"Ukoliko Vlada ne pomogne uslediće zatvaranje brojnih kompanija i redukovanje radne snage za 30 do 40 odsto, jer vlasnici neće imati drugi način da održe zaposlenost i servisiraju izdvajanja za poreze i doprinose državi u situaciji kada je ukupan pad prometa premašio 30 odsto.

Crne prognoze govore da bi zato u naredna tri meseca bez posla ostalo skoro 20.000 zaposlenih u tekstilu", rekao je Ristanović.

Generalni direktor preduzeća MK Rudnik Gornji Milanovac Dmitrović Milan naglasio je da je tekstilna industrija veoma važna u ukupnom izvozu Srbije i da je za poslednje tri godine bila treća po ukupnom izvozu, odmah iza prerade gvožđa i čelika i prerade obojenih metala.

Tekstilci očekuju da će sledeće nedelje biti održani sastanci u ministarstvima ekonomije i finansija.

strana 1 od 871 idi na stranu