Atentat na sudiju, stradala supruga

U Knjaževcu je rano jutros u eksploziji bombe, na vratima stana poginula supruga starešine suda za prekršaje Velimira Lukića, Radica Lukić.

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2009.

09:54

Default images

Eksplozija se dogodila oko pola 7, a eksplozivna naprava je verovatno bila okačena o kvaku. Sve nezvanične informacije ukazuju na to da je meta bio sudija Lukić, mada MUP takva saznanja nije zvanično potvrdio. Osim knjaževačke policije, u uviđaj se uključila i ekipa kriminalističke policije iz Beograda.

U Ministarstvu pravde današnje ubistvo nazivaju "napadom na državu i ceo pravosudni sistem". Pre tačno godinu dana na gotovo isti način u Knjaževcu ubijen je predsednik Opštinskog suda Dragiša Cvejić.

Kao i u martu prošle godine, kada je u Knjaževcu, bombom bačenom u njegovo dvorište, ubijen predsednik Opštinskog suda Dragiša Cvejić, po gotovo preslikanom scenariju rano jutros ubijena je Radica Lukić, supruga knjaževačkog starešine suda za prekršaje Velimira Lukića.

Bomba je ekplodirala u 6.35, u trenutku dok je izlazila iz stana. Okružni tužilac Zoran Zogović potvrdio je da se u uviđaj uključila i ekipa kriminalističke policije iz Beograda.

“Ispred vrata stana straešine opštinskog organa za prekršaje u Knjaževcu Velimira Lukića postavljena je eksplozivna naprava. Prilikom izlaska jutros je stradala njegova supruga radica. To je sve što znamo, radi se na rasvetljavanju ovog krivičnog dela”, rekao je Zogović.

Prema nezvaničnim saznanjima B92, bomba je verovatno bila okačena o kvaku. Imala je veliku razornu moć, o čemu svedoči i komšinica porodice Lukić.

“Čula sam odjednom prasak, ja sam bila u spavaćoj sobi, spavala sam sa decom. Čula sam plač, galamu odjednom, svi su izašli stanari, čujem pominju nešto bombu”, ispričala je ona.

Nezvanične informacije ukazuju da je meta napada bio sudija Lukić, a ne njegova supruga. Državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Homen rekao je, gostujući u vestima TV B92, da prema njegovim saznanjima pretnji sudiji i njegovoj porodici nije bilo, pa procenjuje da će zbog toga istraga biti teža.

“Ovo je još jedan u nizu užasnih zločina, koji nisu uopšte napada na pojedino lice, nego upravo napad na državi i ceo pravosudni sistem”, rekao je Homen.

“Vrlo je indikativno da se ovakav zločin ponavlja u Knjaževcu, a očigledno da je ovo napad na starešinu suda za prekršaje. Ono što je zanimljivo, da za razliku od prethodnog slučaja, kada je ubijen predsednik suda, ovde nije bilo nikakvih pretnji, tako da će istraga u tom smislu biti komplikovanija”, naveo je on.

“Mi ne možemo biti ozbilna država ako se ovo delo ne rasvetli ko god da je učinilac krivičnog dela i kakav god je interes”, kazao je Homen. Možete pogledati snimak gostovanja Slobodana Homena u vestima TV B92.

Pošto se u rasponu od godinu dana u Knjaževcu događa ubistvo po istom scenariju, ministar policije Ivica Dačić kaže da je potrebno utvrditi objektivnu odgovornost lokalnih čelnika policije za dešavanja u tom gradu. Ipak, on napominje da je otkrivanje počinilaca u ovom trenutku prioritet.

“Ono što je možda još važnije, da se razbiju kriminalne grupe ili pojedinci koji su počinioci tih dela, kako se svi ovi slučajevi ne bi ponavljali. Očigledno je da se u Knjaževcu ponovio ovaj slučaj i zato je to od velike važnosti”, rekao je Dačić.

“S druge strane, policija nema dovoljno resursa da zaštiti sve objekte i ličnosti u Srbiji, jer jednostavno u vreme finansijske krize policija ne može da ima 100 hiljada pripadnika. Veliki broj nosilaca pravosudnih funkcija štiti policija, ali nisu svi uvek zaštićeni”, ukazao je on.

U Knjaževcu se bezbedno više ne osećaju ni građani.

U Knjaževcu je vanredno zasedala lokalna vlast, a predsednik opštine Mladen Radoslavljević kaže da traže bolju zaštitu zaštitu ne samo za sudije i njihove porodice, već a za sve građane.

“Tražićemo da se zaštite svi građani u opštini s obzirom da je pre godinu dana izvršen atentat i na predsdnika Opštinskog suda. Nezapamćeno je da se u Knjaževcu ovako nešto po drugi put dešava u periodu od eto godinu dana”, rekao je Radosavljević.

Kada je pre godinu dana u Knjaževcu ubijen sudija Dragiša Cvejić, njegov ubica i pomagači su brzo uhapšeni, ali iako postoji optužnica, suđenje praktično ne mrda sa mrtve tačke.

Ročište je bilo zakazano za oktobar prošle godine, ali je odloženo na neodređeno vreme.

Ministarstvo: Napad na državu

Ministarstvo pravde Srbije insistira kod svih nadležnih organa da što pre otkriju počinioce jutrošnjeg zločinačkog napada na sudiju u Knjaževcu u kome je stradala njegova žena, i zahteva da oni budu najoštrije kažnjeni, izjavio je državni sekretar tog ministarstva Slobodan Homen. "Ovo nije napad samo na sudije. Ovo je napad na državu i na ceo pravosudni sistem Srbije", rekao je Homen.

On je naveo da Ministarstvo pravde insistira kod nadležnih, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva, da što pre otkriju i najoštrije kazne počinioce.

Homen je rekao da je vrlo indikativno da se zločinački napad na nosioce pravosudnih funkcija ponovo desio u Knjaževcu, gde je pre godinu dana od povreda zadobijenih u eksplozije bombe postavljene na kapiji privatne kuće, život izgubio predsednik Opštinskog suda Dragiša Cvejić (46).

"U slučaju tog prvog dela, počinilac se nalazi u pritvoru, i očekujem i verujem da će nadležni organi što pre otkriti i počinioca jutrošnjeg zločina", naveo je Homen.

On je rekao da je Ministarstvo pravde nadležno za bezbednost u zgradama sudova i da je obezbeđena sva neophodna opreme - uvedeni su video nadzor, naoružana sudska straža, kao i metal-detektori na ulazima i vrata koja su neophodna za proveru da li se unose nedozvoljeni predmeti. "Nadležnost Ministarstva pravde se tu iscrpljuje, ali to nije dovoljno i očigledno je potrebno da se sudijama i tužiocima garantuje bezbednost i van zgrade suda, odnosno na ulici i u njihovim kućama. Zato je veoma važno da nadležni organi postupe na adekvatan način", rekao je Homen.

On je rekao da je problem u slučaju zločinačkog napada jutros u Knjaževcu što nema registrovanih pretnji protiv starešine suda za prekršaje, ali da veruje da će istraga biti završena i počinioci privedeni pravdi.

Državna sekretarka Gordana Pualić i pomoćnica ministra za pravosuđe Mirjana Tadić otputovale su u Knjaževac.

Ministarka pravde Snežana Malović i kolektiv Ministarstva pravde uputili su izraze saučešća porodici Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: