"Bombardovanje - velika greška"

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je bombardovanja Srbije bilo velika greška NATO-a i da do njega nikako nije smelo da dođe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2009.

15:06

Default images

On je istakao da se njegovo mišljenje o tom pitanju nije promenilo od 1999. godine do danas i ocenio je da je ciljeve koje je hteo da ostvari NATO mogao da postigne sa mnogo manje energije i tako poštedeti građane onoga što se dešavalo.

"Na prelomu dva milenijuma i dva veka apsolutno je neprirodno da se jedan narod, mislim na sve građane tadašnje Jugoslavije, podvrgne bombardovanju", rekao je Šutanovac.

SPS obeležio godišnjicu bombardovanja

Dobro poznata lica koja su tokom 1999. godine, u vreme bombardovanja, bili na čelnim pozicijama u Jugoslaviji i Srbiji, sedeli su posle dužeg vremena jedni pored drugih na obeležavanju decenije od bombardovanja.

Momir Bulatović, Živorad Jovanović, Borka Vučić, brat Slobodana Miloševića Borislav i Dragana Kuzmanović okupili su se kako bi podsetili na razaranja i žrtve.

"Praštanje - da, saradnja - da, ali zaborav - to bi bilo jednako učestvovanju u razaranju, ubijanju i trovanju“, rekao je predsednik savezne vlade u vreme bombardovanja Momir Bulatović. I sadašnji državni fukcioneri iz redova SPS-a - Slavica Đukić-Dejanović, Petar Škundrić i Ivica Dačić - prisustvovali su skupu, a svi govornici istakli su da je napad na Jugoslaviju sproveden bez odluke Saveta bezbednosti i da predstavlja kršenje osnovnih principa međunarodng prava.

"Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombardovanje Srbije završetak je pritisaka još od početka 1990-ih godina“ ocenio je Ivica Dačić.

To što se sadašnji funkcioneri SPS-a sastaju i sarađuju se evropskim zvaničnicima, među kojima je i nekadašnji sekretar NATO-a Havijer Solana, za nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Jugoslavije Živadina Jovanovića nije sporno.

"Pa, razume se da svaka ozbiljna vlada ima obavezu da razgovara i pregovara sa svima, pogotovo tako jakim partnerima kao što je Evropska unija. Dijalog sa EU treba intenzivirati, Srbija ima legitimno pravo da postane članica EU, ali nikada uz ponižavanje odricanja svoje teritorije“, objasnio je Živadin Jovanović

I ovaj skup u duhu devedesetih godina prošlog veka protekao je i uz pominjanje podele građana na patriote i domaće izdajnike.

"Dok smo odolevali napadu svetskih sila, neki Srbi i Srpkinje su služili neprijatelju. To rade i danas“, ocenio je akademik Mihajlo Marković.

Poslanici o neutralnosti Srbije

Predstavnici više stranka u Skupštini Srbije ocenili su, uoči desete godišnjice bombardovanja od strane NATO-a, da bi bilo najbolje da Srbija ostane vojno neutralna.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija naglasila je da je Srbija članica Partnerstva za mir i ocenila je da je to za sada dovoljan oblik saradnje sa NATO-om.

Ona je navela da pitanja pristupa NATO-u nisu aktuelna tema, ali da će se to pitanje aktuelizovati u traganju za bezbednosnim odgovorima i da će se o njemu izjašnjavati građani na referendumu.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz podsetio je da je Skupština Srbije donela odluku o vojnoj neutralnosti, koju su prihvatile sve stranke, ističući da je to bila dobra odluka.

On je ocenio da Srbija može biti bezbedna i bez članstva u bilo kom vojnom savezu.

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević istakao je da je vojna neutralnost ono što je najbolje za položaj Srbije, a da bi o eventualnom ulasku u NATO građani trebalo da odluče na referendumu.

Šef poslaničke grupe Napred, Srbijo Tomislav Nikolić smatra da Srbija nikada ne sme da bude u NATO-u ili bilo kom drugom vojnom savezu.

Tači: NATO-bombardovanje istorijski događaj

Za premijer Kosova Hašima Tačija, s druge strane, bombardovanje SR Jugoslavije pre 10 godina predstavlja "veliki istorijski događaj za Kosovo".

On je zahvalio zemljama koje su podržale put Kosova ka nezavisnosti.

"Uspešan završetak kampanje NATO-a otvorio je novo poglavlje u novijoj istorji Kosova. Poglavlje slobode i izgradnje prave demokratije", naveo je Tači u izjavi povodom sutrašnjeg obeležavanja 10 godina od početka NATO-bombardovanja, u kome je poginulo oko 2.000 civila, uključujući 88 dece.

Tači kaže da će narod Kosova uvek biti zahvalan zapadnim zemljama, SAD, Evropskoj uniji i drugim zemljama članicama NATO-a "za podršku pravednoj borbi za slobodu i nezavisnost Kosova".

"Te zemlje i danas u okviru vojne misije Kfora nastavljaju da doprinose izgradnji bezbednosti na Kosovu", rekao je Tači.

On takođe ocenjuje da je "Kosovo ušlo u drugu godinu nezavisnosti, uz političko jedinstvo, bezbednost, mir i međuetničku toleranciju, uz dobre odnose sa susedima i ozbiljno angažovanje da se ispune svi kriterijumi za učlanjenje u sve evroatlanske mehanizme i da postane deo svih međunarodnih struktura".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: