Server: Balkanu treba novi Dejton

Balkanu je potreban novi Dejtonski sporazum, poručio je Danijel Server, sa Američkog instituta za mir, u intevjuu “Večernjim novostima“.

Izvor: B92

Subota, 21.03.2009.

01:32

Default images

On smatra da bi Bosni i Hercegovini ustavne reforme trebalo da se postave kao uslov za članstvo u Evropskoj uniji, a da ukoliko unutar BiH ne dođe do dogovora, “EU i SAD treba da pokrenu ’Dejton 2’“.

Server ipak ne očekuje da će doći do novog menjanja granica na Balkanu i smatra da je teško da bi neki entitet mogao da dobije međunarodno priznanje.

Server smatra i da je ocena da su Srbi stalno glavni “faktor nestabilnosti” nepravedna, jer, prema njegovim rečima, i Silajdžić, kao i Dodik, dosta utiče na polarizaciju u BiH poslednjih godina, a tome doprinose i neki hrvatski političari u Bosni koji se zalažu za treći entitet.

Na strahovanja u Srbiji da bi pitanje Vojvodine moglo da bude sledeće, Server odgovara: “Što bi rekli u Bruklinu, gde sam inače rođen: Zaboravite! Nema priznavanja!“

Server ne očekuje zaokrete u američkoj politici prema Balkanu, nakon izbora Baraka Obame za predsednika, što, kako objašnjava, znači da za Ameriku i Kosovo i Bosna ostaju suverene države.

On takođe ocenjuje da je pritisak na Srbiju oko hapšenja Mladića nedovoljan i dodaje da su srpskim bezbednosnim službama potrebne duboke reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: