Vranje da prihvati svoje Rome

Beograd -- Vranjske vlasti tvrde da su od Ministarstva rada i socijalne politike dobio zahtev da taj grad preuzme “svoje“ Rome koje žive ispod beogradskog mosta Gazela.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Kako su u upravi Vranja rekli za “Večernje novosti“ oni su taj zahtev odbili, na šta im je iz Beograda zaprećeno da će Vranju biti uskraćena finansijska sredstva iz republičkog budžeta ukoliko se ne povinuje.

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Branimir Stojančić kaže da su on i gradonačelnik Miroljub Stojčić odbili su da prisustvuju sastanku u Beogradu 9. marta, pošto smatraju da je reč o diskriminaciji i gaženju osnovnih ljudskih prava o slobodi kretanja.

Stojančić tvrdi i da je posetio vranjske Rome u Beogradu i da su svih 58 odbili da se vrate u Vranje.

“Čak i da ti ljudi pristanu da se vrate, Ministarstvo rada ne nudi nikakvu pomoć da se ovde zbrinu, nego su sve prepustili nama“, objašnjava Stojančić.

U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da samo nastoje da pomognu opštinama u Srbiji da zbrinu Rome koji imaju trenutno prebivalište u nehigijenskom naselju kod Gazele u Beogradu.

U najvećem nehigijenskom naselju u Beogradu, inače, osim beogradskih, stanuju i 62 porodice iz 11 gradova - Vranja, Merošine, Vladičinog Hana, Prokuplja, Lebana, Pančeva, Kovina, Leskovca, Bojnika, Surdulice i Lebana.

Drugi pišu

strana 1 od 89 idi na stranu