Istraga protiv policajca

Beograd -- Protiv policajca interventne brigade Miljana Raičevića pokrenuta je istraga za ubistvo, potvrđeno je u Tužilaštvu. Ministar Dačić najavio kadrovske promene.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Raičević je juče ujutru ubio 24-godišnjeg Đorđa Zarića na Novom Beogradu. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da žali zbog tragičnog događaja u kome je prilikom intervencije policije život izgubio Đorđe Zarić i naložio da se "zbog objektivne odgovornosti izvrše odgovarajuće kadrovske promene".

On je naveo da policija u izvršenju svojih zadataka mora u okviru svojih zakonskih ovlašćenja strogo da vodi računa o posledicama svojih postupaka po građane.

Dačić je apelovao na sve građane da poštuju zakonske propise i sarađuju sa policijom u održavanju javnog reda i mira u borbi protiv kriminala.

"Od policije zahtevam srtrogu odgovornost u izvršavanju zadataka", poručio je ministar policije.

Inače, pripadniku Interventne brigade Miljanu Raičeviću sudiće se za ubistvo ukoliko se pokaže da je prekoračio službena ovlašćenja kada je zaustavio automobil zbog prolaska kroz crveno svetlo.

Istragu protiv Raičevića pokrenulo je Okružno tužilaštvo.

“Okružni sud u Beogradu pokrenuo je istragu, mi smo podneli zahtev za određivanje pritvora do mesec dana”, naveo je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Kako saznaje B92 u vrhu MUP-a Srbije, ovo nije jedina tragedija u porodici Zarića. Naime, otac ubijenog Đorđa Zarića bio je dugogodišnji radnik tajne službe policije.

Živko Zarić je u toj službi radio više od 30 godina, a pre pre smrti radio je za BIA. On je pod sumnjivim okolnostima nađen mrtav u svom automobilu na Tošinom bunaru u Beogradu.

Detalji slučaja još se ne otkrivaju. Prema policijskom saopštenju, 24-godišnjeg Beograđanina Raičević je slučajno upucao u glavu.

Stručnjaci objašnjavaju da se tačno zna kada policajac može da upotrebi oružje protiv građanina – ili da spase svoj, ili život treće osobe.

“Sa izvesnošću mogu da kažem da je u pitanju prekoračenje dužnosti. Policija se ponekad stvarno ponaša brutalno, naročito interventne jedinice”, kaže Leposava Kron, direktorka Instituta za kriminološka istraživanja.

“Ovo ubistvo je opomena, opomena državi da mora ozbiljno da razmisli kome daje oružje u ruke”, rekla je ona.

U policiji nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj dok istraga traje, a kako B92 saznaje, u toku je analiza parafinske rukavice.

Ministarka: Velika tragedija

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je Zarićeva smrt velika tragedija.

Malovićeva je rekla da očekuje od nadležnih organa da taj slučaj istraže i rasvetle sve okolnosti pod kojima je do njega došlo.

Gradonačelnik Beograda poziva istražne organe da reaguju.

“Sa jedne strane, ima mnogo kriminala u Beogradu i policajci su pod pritiskom. Sa druge strane, oni moraju biti jako, jako obazrivi kako se ovi slučajevi ne bi događali”, kaže Đilas.

Prema saopštenju MUP-a, policajci su juče zaustavili vozilo koje je prošlo kroz crveno, vozač i suvozač nisu želeli da izađu iz kola, a pištolj je, kako se objašnjava u saopštenju, opalio u trenutku kada je Zarić zakačio ruku policajca vratima automobila.

Ovlašćenja i prekoračenja

Profesor Pravnog fakulteta Union u Beogradu Bogoljub Milosavljević, koji je nekoliko godina i predavao na Policijskoj akademiji, kaže da svi policajci prolaze zdravstveni i psihološki pregled kako bi se utvrdilo da li su zreli i sposobni da im se da oružje.

Međutim, tokom službe se ne testiraju posledice obavljanja tako stresnog i odgovornog posla.

“Jednom testirani policajac na ulasku u policiju kasnije se menja, njegova ličnost sigurno se menja. Trebalo bi da postoji naknadni sistem redovne provere, recimo na godinu dana ili određeni broj godina”, kazao je Milosavljević.

“To, nažalost, nije tako uređeno kod nas, nego, prosto, kada se posumnja da je policajac pod stresom ili kada on sam manifestuje neke psihičke smetnje i promene u svojoj ličnosti, onda se on upućuje na ciljani pregled da se ustanovi da li je on i dalje sposoban za službu”, naveo je on.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je 15 odsto pritužbi koje su građani poneli kancelariji ombudsmana podneto na rad i ponašanje policije.

“Možemo da potvrdimo da postoje slučajevi u kojima se zloupotrebljavaju policijska ovlašćenja u kojima postoje elementi torture, ali za svaki od tih slučajeva nužno je zaista ispitati da li je to tako”, kaže Janković.

“Ali, čini mi se da je sasvim opravdano reći da u redovima Ministarstva unutrašnjih poslova postoji očigledan pomak svesti o tome da imaju jasno propisana ovlašćenja i da ne mogu koristiti ta ovlašćenja na način kako su možda nekada mogli – da ih niko nikad neće pitati kako i zašto su nešto uradili”, rekao je on.

“Naravno, uvek ima i uvek će da bude pojedinačnih slučajeva”, zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 871 idi na stranu