Ban Ki Mun: Stabilno na Kosovu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, mada se u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodilo više incidenata.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2009.

17:09

Default images

Izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je danas na sajtu svetske organizacije, a pripremljen je za sednicu Saveta bezbednosti UN, 23. marta.

Ban Ki Mun je, takođe, naveo da će rekonfigurisana misija UN na Kosovu ostati u veoma smanjenom obimu na području Kosovske Mitrovice, i da će se baviti pitanjima manjina, povratkom raseljenih i slobodom kretanja i kulturnim nasleđem.

On je u izveštaju konstatovao da je došlo do prenosa nadležnosti u pravosudnom sektoru sa UNMIK-a na Misiju EU (Euleks).

Generalni sekretar u izveštaju, koji obuhvata period od 1. novembra 2008. do 9. marta ove godine, ističe da je u 2008. godini došlo do drastičnog pada povratka raseljenih osoba, i da su se, prema podacima UNHCR-a samo 582 osobe koje pripadaju manjinskim zajednicama vratile u svoje domove.

U Aneksu izveštaja, koji je potpisao šef Euleksa Iv De Kermabon, navodi se da će misija EU postati operativna do kraja zime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: