Ban Ki Mun: Stabilno na Kosovu

Beograd -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, mada se u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodilo više incidenata.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je danas na sajtu svetske organizacije, a pripremljen je za sednicu Saveta bezbednosti UN, 23. marta.

Ban Ki Mun je, takođe, naveo da će rekonfigurisana misija UN na Kosovu ostati u veoma smanjenom obimu na području Kosovske Mitrovice, i da će se baviti pitanjima manjina, povratkom raseljenih i slobodom kretanja i kulturnim nasleđem.

On je u izveštaju konstatovao da je došlo do prenosa nadležnosti u pravosudnom sektoru sa UNMIK-a na Misiju EU (Euleks).

Generalni sekretar u izveštaju, koji obuhvata period od 1. novembra 2008. do 9. marta ove godine, ističe da je u 2008. godini došlo do drastičnog pada povratka raseljenih osoba, i da su se, prema podacima UNHCR-a samo 582 osobe koje pripadaju manjinskim zajednicama vratile u svoje domove.

U Aneksu izveštaja, koji je potpisao šef Euleksa Iv De Kermabon, navodi se da će misija EU postati operativna do kraja zime.

strana 1 od 871 idi na stranu