SNS: Film falsifikuje činjenice

Povodom prikazivanja filma "Sveti Georgije ubiva aždahu", SNS optužuje prethodnu i sadašnju vladu da su finansiranjem filma ugrozile istoriju srpskog naroda.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2009.

00:57

Default images

Odbor za kulturu Srpske napredne stranke navodi da film prikazuje netačne istorijske činjenice. Film, čiji je režiser Srđan Dragojević, rađen je po drami Dušana Kovačevića koja se u pozorištima igra već više od dve decenije. Istoričar Čedomir Antić navodi da je optužba naprednjaka političke prirode.

Dramu "Sveti Georgije ubiva aždahu" napisao je Dušan Kovačević pre 27 godina. Dve godine nakon toga, drama je počela da se prikazuje u Ateljeu 212, gde je igrana punih 15 godina.

Tekst do premijere filma niko nije dovodio u pitanje. Sada dramaturg Radoslav Pavlović, iz Srpske napredne stranke, kaže da tekst falsifikuje istorijske činjenice i da je problem da takav projekat finansira država.

"Država mora da finansira, ne samo stvari koje imaju nacionalni interes, nego kinematografiju uopšte. Ali, ako nešto proglašava projektom od nacionalnog interesa, mora da pazi da ne napravi nešto što je protiv činjenica i protiv istorije", navodi Pavlović.

On dodaje da nije sporno da je pravo autora da prikazuje svet kako ga vidi, već zašto je Vlada finansirala takvo delo.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je još pre tri godine sklopilo ugovor o sufinansiranju filma "Sveti Georgije ubiva aždahu". Tadašnje Ministarstvo kulture objasnilo je takvu odluku činjenicom da se radi o jednom od najvećih dramskih tekstova na srpskom jeziku u dvadesetom veku.

Istoričar Čedomir Antić kaže za B92 da kritika naprednjaka ima jedino politički karakter.

"Taj film je snimljen na osnovu jedne drame. Književnost i istoriografija se nikad potpuno ne podudaraju, tako da umetnička sloboda mora da postoji. Vlada vodi vrlo promišljenu i ozbiljniju kulturnu politiku nego što je to ranije bio slučaj", ocenio je Antić.

On smatra da je svaki publicitet dobar za film, ali da nije u redu da političke stranke tako skreću pažnju na sebe.

Autor drame Dušan Kovačević podseća da je predstava do sada bila zabranjivana u Vojvodini u vreme "autonomaša". On je za "Politiku" rekao i da je u Makedoniji ta drama bila proglašavana problematičnim nacionalističkim ostvarenjem jer se Prilep pominje kao srpski grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: