Težak život u Priboju

Prema statistici zarada, Priboj je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, ali ne dobija pomoć države jer nije stavljen u kategoriju nerazvijenih regiona.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

01:23

Default images

Stagnacija Fabrike automobila Priboj (FAP) dovela je do opšteg pada životnog standarda, ali i do potpunog kolapsa privrednog života opštine. Dok je krajem osamdesetih Mercedes-Benc bio na korak do kupovine ove fabrike, žitelji Priboja sada se nadaju da će im ukrajinsko-britanski konzorcijum, koji je jedini podneo ponudu na drugom tenderu za FAP, oživeti opštinu.

Nekada jedan od najperspektivnijih industrijskih centara u bivšoj Jugoslaviji, Priboj, danas je grad u kome se sve teže preživljava.

Vezira Kulinović ima troje dece i to dva nezaposlena doktora i ćerku studentkinju, zbog kojih je ona kao penzioner prinuđena da radi na pijačnoj tezgi.

Među prodavcima su, kako kaže, i mnogi sa fakultetskom diplomom, ali o teškom životu u Priboju nerado se govori za medije.

“Idu dosta ljudi na kazan. Idu ovi iz FAP-a. Neki kriju činiju, neki javno. Tako. Svima je teško ovde, po troje dece imaju, ne rade, bez posla su ostali, mala im penzija – 11.000. Eto, muž bolestan, ima šećer. Tako, šta da vam kažem? Svakome je teško, al’ neće niko da kaže”, navodi Kulinovićeva.
Iako su tezge pune, kupaca je malo, žale se prodavci na pijaci:

“Niko ništa ne kupuje, nema pare. Ako nešto kupi, kupi mizerno, samo da može da preživi – krompira i ostalo, ništa drugo.”

U trgovinama nema gužvi, a prodavci kažu da imaju sve manje posla.

“Promet je manji za 30 odsto, a kupuju se najosnovnije namirnice – hleb, mlečni proizvodi.”

Kako je FAP stagnirao, tako je nazadovala i pribojska opština u kojoj je prosečna plata 10.000 dinara.

“Nekad smo izgrađivali državu, a sad smo zadnji na lestvici u Srbiji po primanjima.”

“Sve je stalo. Naš kao gigant Priboj, to je bila parola – FAP radi, a Beograd se gradi.“

“Ma, možete da zamislite, recimo moj sin lično radi u FAP-u, ima troje dece, sam radi, 20.000 je primao do skoro, sad nema ništa.”

“Čak imamo, jedan krug ljudi, fiksideju da napravimo simbolično zavežljaje, na rame da ih stavimo i da krenemo prema Bistrici, magistrali, da nas neko ugleda.”

Ugostiteljski objekti i dalje su mesto okupljanja, ali se retko naručuje piće, a kamoli ručak, pa čak i poslovni. Nemaština i nezaposlenost učinili su svoje. Pribojci kažu da ih se političari sete jedino u predizbornoj kampanji, a posle je sve po starom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: