Kriza štampanih medija u SAD

Dnevnik Sijetl post intelidženser od danas više ne izlazi, a na naslovnoj strani objavljena je čitulja povodom gašenja lista.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

11:20

Default images

Posle 146 godina izlaženja, štampano izdanje lista više ne postoji, a razlog je ekonomska kriza. Stručnjaci upozoravaju da sudbina dnevnika iz Sijetla pokazuje opšti pad u svetu štampane reči.

List koji je počeo da se štampa 1863. sada će postojati samo na vebu, a većina od 180 članova redakcije biće otpuštena. Novinari Sijetl P.I. strahuju da će njihov gubitak posla imati dalekosežne posledice.

U februaru je prestalo štampanje dnevnika Roki Mauntin njuz zbog gubitaka većih od 16 miliona dolara, dok su Čikago tribjun i Filadelfija inkvajerer u vlasništvu kompanija kojima preti bankrotstvo.

Od zaposlenih u San Francisko kroniklu traženo je da biraju da li će sačuvati posao ili svoje novine. 10 prema jedan glasalo je za spasavanje lista, znajući da će ih to verovatno koštati posla.

Dok mnoge organizacije prelaze na internet format, analitičari upozoravaju da to može da bude opasan trend za industriju.

"Odakle ljudi misle da potiču vesti na Internetu? Ako ugasimo sve novinske organizacije i sve listove, bogatstvo sadržaja na Internetu će nestati", naglašava bivši urednik časopisa "Tajm" Volter Ajzakson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: