EU: Zaštita od diskriminacije

Nacrt evropskog zakona o zabrani diskriminacije odobren je u Komitetu za građanske slobode Evropskog parlamenta, preneo je list EU Obzerver.

Izvor: Beta

Sreda, 18.03.2009.

01:27

Default images

Nacrt zakona o zabrani diskriminacije u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstvenog osiguranja i u sektoru dobara i usluga, uključujući i stanovanje, izglasan je u Komitetu sa 34 glasova za, sedam protiv i četiri uzdržana. Zakon zabranjuje diskriminaciju na bazi godina, invaliditeta, seksualne opredeljenosti, vere ili religije u navedenim oblastima.

Evropska unija je od 2000. zabranila ovu formu diskriminacije na radnom mestu, ali to nije obuhvatalo i pravnu zaštitu u oblasti javnih službi, kupovini proizvoda ili korišćenju komercijalnih usluga.

Predlog je podnela Evropska komisija prošlog jula, a nacrt zakona biće stavljen na glasanje celog parlamenta prvog ili drugog aprila.

Ovaj novi dokument zabranjuje ove oblike diskriminacije u skladu sa postojećim zakonima protiv rasnih i etničkih predrasuda i obavezi o jednakom ophođenju prema muškracima i ženama, navodi list.

Poslanici su istakli da nacrt zakona pokriva i zdravstveno osiguranje i saobraćaj, ali su se složili da transakcije između privatnih lica koji nisu komercijalne ili profesionalne ličnosti nisu zaštićene tim zakonom.

Zakon takođe neće uticati na nacionalne zakone o braku i porodici, a zemlje će pojedinačno ostati odgovorne za sadržaje nastavnih materijala.

Ovaj dokument takođe neće uticati na domaće zakone o "sekularnoj prirodi države", što se odnosi, na primer, na francuske zakone koji brane nošenje verske odeće, uključujući i marame, u školama.

Hendikepiranost i starost još uvek može da se uzima u obzir u osiguravajućim kućama ili bankama pošto se to ne smatra diskriminacijom, već potrebom za utvrđivanje rizika.

Takođe će ostati na snazi ograničenje godina za nabavku oružja, piva i kola, što će razočarati mlade koji su mislili da će sada moći da nabavljaju te proizvode isto kao i odrasli.

SAD: Tužbe za diskriminaciju na poslu

Broj tužbi zbog diskriminacije na radnom mestu u SAD povećan je prošle godine za 15 odsto u odnosu na 2007, podaci su nadležnih američkih službi.

Američka Komisija za jednake mogućnosti za zapošljavanje je kao moguće razloge za ovakvo povećanje navela ekonomske probleme, povećanu raznolikost stanovništva i demografske promene, kao i strožu primenu zakona, ali i lošu komunikaciju među rukovodiocima i radnicima zbog donošenja teških odluka o smanjenju broja zaposlenih, preneo je "Vašington tajms".

List je istakao da je najviše povećan broj tužbi zbog diskriminacije na radnom mestu zbog godina, odnosno diskriminacije u vidu osvete na radnom mestu, dok se najčešće podnose tužbe zbog rasne i seksualne diskriminacije.

Prema rečima uglednog advokata zaduženog za ove slučajeve Pitera Mine, najugroženiji su stariji radnici koje preduzeća najpre otpuštaju, piše "Vašington tajms".

Korak napred u cilju ozbiljnijeg shvatanja problema diskriminacije na radnom mestu načinjen je kada je administracija predsednika Baraka Obame u januaru usvojila zakon o pravičnoj isplati radnika.

Zakon je nazvan "Lili Ledbeter", po ženi iz Alabame koja je vodila postupak protiv svoje kompanije zato što je dobijala daleko manju platu nego muškarci koji su radili za istog poslodavca, podseća list.

Iako mnogi stručnjaci porast broja tužbi zbog diskriminacije na radnom mestu dovode u vezu sa izuzetno teškom ekonomskom krizom, činjenica je da bi razlozi za tako drastično povećanje trebalo detaljnije da budu ispitani, zaključio je "Vašington tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: