BiH: Različito o presudi Krajišniku

Novu presudu Momčilu Krajišniku na 20 godina zatvora u Federaciji BiH smatraju srozavanjem kredibiliteta Haškog tribunala, a u RS još jednim političkim aktom.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

08:39

Default images

Novom presudom Momčilu Krajišniku Haški tribunal još jednom vređa žrtve, smatraju građani Federacije BiH. U Republici Srpskoj takođe ima nezadovoljstva, ali u drugom smeru. Za ljude u tom entitetu kazna Krajišniku je još jedan znak kako je Tribunal politička institucija, koja je formirana da donosi presude isključivo Srbima.

Reakcije brojnih udruženja u oba entiteta su slične. Društvo za ugrožene narode Bosne i Hercegovine uputilo je protest zbog preinačenja prvostepene presude. Predsednica Društva Fadila Memišević poručuje da presuda nije adekvatna Krajišnikovoj ulozi u ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini.

"Mi smo očekivali doživotnu kaznu jer je Krajišnik pripadnik establišmenta Karadžićevih Srba koji su inspirisali masovna proterivanja i, naravno, genocid“, rekla je Memiševićeva.

Predsednik Udruženja logoraša Republike Srpske Branislav Dukić kaže da presudu Krajišniku shvata kao znak da sud u Hagu nije sud pravde, nego politički sud u kojem se visoke kazne izriču samo Srbima.

"Još uvek se pokazuje da je to maksimalno velika kazna za gospodina Krajišnika u odnosu na Rasima Delića ili Nasera Orića, koji su direktno bili učesnici u ratnom zločinu“, naglašava Dukić.

Svi se, međutim, slažu da je najveći značaj presude u tome što je potvrdila koncept udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je značajan član bio Momčilo Krajišnik.

Reakcije u Bosni i Hercegovini pokazuju i da suđenje Krajišniku niko nije ni posmatrao kao individualni sudski proces. Svi koji su reagovali jasno su dali do znanja da presudu Krajišniku smatraju mnogo važnijom u kontekstu određivanja pravnog karaktera sukoba u Bosni i Hercegovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: